zespół dworsko-parkowy - Zabytek.pl

zespół dworsko-parkowy

dwór 1775 - 1825 Nowe Sioło

Nowe Sioło, Mickiewicza 100

woj. podkarpackie, pow. lubaczowski, gm. Cieszanów - obszar wiejski

Przykład średniozamożnej rezydencji wiejskiej z zachowanymi bastionowymi fortyfikacjami ziemnymi systemu holenderskiego.

Historia

Zrujnowany dwór z pierwszej połowy XIX wieku zlokalizowany jest miejscowości Cieszanów w województwie podkarpackim. Jego ostatnimi właścicielami byli Gnoińscy. W skład majątku wchodziły otaczające go fortyfikacje ziemne i park. Dwór obronny powstał na rzucie wydłużonego prostokąta. Posiadał wówczas piętro. Pod koniec XIX w. dobudowano portyk przy elewacji frontowej, nad którym znajduje się duży taras podparty kolumnami. Pod dworem znajdują się piwnice, sklepione tzw. „kapą czeską”. W późniejszym czasie był on częścią PGR-u Nowe Sioło, którego dwór był główną siedzibą. Zakład posiadał około 1407 ha w obrębie miejscowości Nowe Sioło, Gorajec, Dachnów, Folwarki. Był największym PGR-em na terenie gminy Cieszanów. Grunty orne były średnich klas. Uprawiano: pszenicę, jęczmień, żyto, rzepak, kukurydzę, ziemniaki, buraki cukrowe. Hodowano bydło mięsne, mleczne oraz trzodę chlewną. Przez pewien okres czasu zajmowano się także hodowlą ryb. Przy gospodarstwie było osiedle mieszkalne, stołówka dla pracowników, przedszkole i świetlica.

Oprac. Daniel Knap, 2023 r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Daniel Knap.