kamienica - Zabytek.pl

kamienica

kamienica koniec XIX w. Rzeszów

Rzeszów, Króla Kazimierza 31

woj. podkarpackie, pow. Rzeszów, gm. Rzeszów

Budynek stanowi typowy przykład czynszowej kamienicy, z zachowanym charakterystycznym układem i stylistyce nawiązującej do historyzmu.

Historia

Budynek został wybudowany ok. 1890 roku jako kamienica czynszowa. Inicjatorami powstania obiektu i jej pierwszymi właścicielami byli Józef i Tauba Wachtel. Generalny remont budynku odbył się dopiero w 1980 r. Podczas prac w kamienicy, w części piwnicznej wykonano osuszenie i przebudowę ścian oraz schodów. Na pozostałych kondygnacjach wymieniono posadzki oraz przebudowano pomieszczania mieszkalne wprawiając w nich nową stolarkę drzwiową.

Opis

Kamienica usytuowana jest w centrum miasta Rzeszowa, w bloku przekątniowym rzeszowskiego Rynku. Budynek ulokowany jest w zwartej zabudowie, pomiędzy zabytkowymi kamienicami przy ul. Króla Kazimierza 5 i 29, z wejściem od strony południowej.

Wystrój architektoniczny kamienicy decyduje o jej historyzującym charakterze.

Kamienica została wybudowana na planie przybliżonym do czworoboku, o prostopadłościennej bryle przekrytej dachem dwuspadowym o kalenicy równoległej do ulicy, jako obiekt dwukondygnacyjny, podpiwniczony, o dwutraktowym układzie wnętrz, z sienią przelotową.

Obiekt został wzniesiony z cegły ceramicznej, pełnej. Drewniany, dwuspadowy dach kamienicy pokryty jest blachą.

Elewacja południowa zaprojektowana została jako 4 – osiowa z wejściem w skrajnej, zachodniej osi. Wejście główne akcentują wysokie, płycinowe drzwi wejściowe z dekoracją snycerską oraz balkon na piętrze. Fasadę na wysokim, gładkim cokole, wzbogacają elementy wystroju architektonicznego w postaci: boniowania (w parterze), gzymsów: pośrednich, międzykondygnacyjnego i wieńczącego, profilowanych obramowań okiennych, gzymsów nadokiennych, podokienników. Elewacja południowa z oficynami w części wschodniej zaprojektowana zostało jako 3 – osiowa. Wejścia do części mieszkań po stronie oficyn znajdują się bezpośrednio z galerii. Tylna fasada pozbawiona jest wystroju.

We wnętrzu kamienicy zaprojektowano stropy ceglane, odcinkowe oraz drewniane ze ślepym pułapem. Część wspólną komunikacji łączą drewniane schody trójbiegowe oparte na sklepieniu odcinkowym z kutą profilowaną balustradą i drewnianym pochwytem. Piwnice uległy przekształceniom, część południowo-wschodnia została przyłączone do obiektu przy Joselewicza 6.

Dostęp do zabytku ograniczony.

Oprac. Patryk Kornaga, OT NID Rzeszów, 21-08-2019 r.