kościół parafialny pw. św. Wawrzyńca - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Wawrzyńca

kościół 1. poł. XVIII w. Woskowice Małe

Woskowice Małe, Kościelna 2

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Namysłów - obszar wiejski

Literatura podaje, że pierwsza wzmianka o Woskowicach Małych powstała w 1201 r.i jest związana z dokumentem biskupa wrocławskiego Jarosława.

Wydaje się jednak, że jest to informacja niepewna, a pierwsze dokumenty wymieniające wieś powstały ok. 1360 r. Podają ona jej nazwę jako Lorenczendorff i Laurentiuilla, co tłumaczyć możemy dziś jako Waszkowice lub Wawrzynowice.

Nieprzypadkowy wydaje się być w tej sytuacji patron tutejszego kościoła, św. Wawrzyniec z Rzymu (w języku niemieckim Laurentius von Rom). Pierwszy poświęcony mu kościół istniał w Lorenczendorffie już w 1417 r. W ciągu wieków był on wielokrotnie przebudowywany, obecny kształ uzyskał w roku 1711. Odnowiona została wówczas słupowa wieża. Najstarszym elementem wyposażenia świątyni jest późnogotycka ambona (XVI w.) Z XVIII w. pochodzi barokowy ołtarz oraz wykonany przez rychtalskiego malarza Baihafa zespół polichromii w postaci wici akantowej, kotar i festonów. W latacj 1888-89 staraniem parafian kościół został podmurowany, a z drewnianych elewacji usunięto gliniany tynk. Nawy, prezbiterium i zakrystia zostały z kolei obłożone nowymi deskami.

W latach 1525-1654 kościół św. Wawrzyńca był świątynią ewangelicką. O tym, że mimo przejęcia go przez katolików nadal odbywały się w nim nabożeństwa protestanckie świadczy fakt, że 18 stycznia 1945 r. namysłowski pastor Röchling udzielił w Woskowicach Małych sakramentu małżeństwa.

Osoby interesujące się okresem II wojny światowej zainteresuje zapewne fakt, że właśnie w kościele św. Wawrzyńca 10 czerwca 1920 r. brał ślub kapitan Erich von Manstein, późniejszy feldmarszałek.

Woskowice Małe stanowią dziś centrum parafii św. Wawrzyńca. W jej skład wchodzą także Bukowa Śląska, Igłowice, Polkowskie z przysiółkiem Świbno oraz Woskowice Górne. Kościołami filialnymi są świątynie św. Jakuba Starszego (Bukowa Śląska) oraz św. Jadwigi (Woskowice Górne). Administratorem parafii jest ks. Michał Małkiewicz.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .