kościół parafialny pw. św. Mateusza - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Mateusza

Ligowo

woj. mazowieckie, pow. sierpecki, gm. Mochowo

Kościół pod wezwaniem Zwiastowania NMP w Ligowie został konsekrowany 19 października 1913 roku przez abpa Antoniego Juliana Nowowiejskiego.

W 1929 roku na ścianach świątyni pojawiła się wspaniała polichromia z freskami autorstwa Władysława Drapiewskiego. Podczas wojny kościół zasadniczo nie doznał większych szkód, ale był mocno podniszczony. Po wojnie duszpasterzem w Ligowie został ks. Izydor Kępczyński, który sprawił do kościoła większość wyposażenia. W 1948 roku powstał rzeźbiony ołtarz główny z obrazem Zwiastowania NMP (1951 r.) i św. Mateusza na zasuwie (1948 r.). Rok później w kościele pojawiły się 17-głosowe organy, a w kolejnych latach ambona i chrzcielnica. Dwa boczne ołtarze w kaplicach pochodzą jeszcze ze starego, drewnianego kościoła. W latach 50-tych XX wieku pojawiły się w prezbiterium dwa witraże, a w 1962 r. w nawach bocznych kolejnych sześć. W 2011 i w 2013 roku na ścianach prezbiterium pojawiły się obrazy św. Jana Pawła II i bł. Płockich Biskupów Męczenników.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Adam .