park - Zabytek.pl

Trzebiechów

woj. lubuskie, pow. zielonogórski, gm. Trzebiechów

Park w otoczeniu renesansowej rezydencji.

Historia

Dobra rycerskie w Trzebiechowie od 1442 r. do 1724 r. należały do rodu von Troschke. Z ich inicjatywy, pod koniec XVI lub na początku XVII w., wzniesiono piętrowy, kamienno-ceglany dwór. W 1765 r. majątek przeszedł w ręce książęcego rodu von Reuss. W latach 30. XIX w. założono park krajobrazowy, wykorzystując wcześniejszy, pochodzący prawdopodobnie z XVII w. Autorem projektu był Paul Lorenz z Zwickau. W 1876 r. Heinrich Reuss  i jego żona ks. Marie Anna Alexandriene von Sachsen-Weimar-Eisenach rozpoczęli przebudowę rezydencji. Prace trwały do około 1880 r. W 1901 r. powstało skrzydło boczne i reprezentacyjna brama na osi pałacu. Równocześnie zakończono przebudowę zabudowań gospodarczych. W 1943 r. dobra trzebiechowskie przejęli książęta Bentheim-Tecklenburg. Po II wojnie światowej majątek upaństwowiono. Do końca lat 60. XX w. pałac był opuszczony. W latach 1970-1984 został zaadaptowany na szkołę i tę funkcje pełni do dzisiaj.

Opis

Zespół usytuowany w środkowej części wsi, po pn. stronie drogi Sulechów-Wschowa. Głównym elementem założenia jest pałac wzniesiony w stylu neorenesansu francuskiego, położony centralnie w pd. części zespołu, poprzedzony obszernym dziedzińcem, z bramą na osi. Park o pow. ok. 11 ha rozciąga się po stronie północnej. W parku, na osi pałacu, rozległa polana otoczona masywem drzew. W drzewostanie dominują gatunki liściaste: dąb szypułkowy, grab zwyczajny, klon pospolity, lipa drobnolistna i szerokolistna. W pn.-zach. części parku, na niewielkim wzgórzu przy stawie, zachowane ruiny romantycznej świątyni.

oprac. Anna Jackiewicz, OT NID w Zielonej Górze, 20-11-2017 r.

Rodzaj: park