cmentarz choleryczny - Zabytek.pl

cmentarz choleryczny

cmentarz XIX w. Stojeszyn Pierwszy

Stojeszyn Pierwszy

woj. lubelskie, pow. janowski, gm. Modliborzyce - obszar wiejski

Cmentarz choleryczny w Stojeszynie Pierwszym - nieczynny, datowany na drugą połowę XIX wieku.

Opis

Położony na północ od wiejskich zabudowań, przy drodze śródpolnej, biegnącej równolegle do wsi, na końcu dawnego wygonu do pędzenia bydła. Zajmuje powierzchnię ok. 0, 01 ha. Jest miejscem spoczynku ludności wyznania rzymskokatolickiego - mieszkańców wsi, którzy ponieśli śmierć w wyniku epidemii (ok. 7% ludności Stojeszyna). Zachowana jest 1 zbiorowa mogiła w formie ok. 2 m wysokości kopca, na szerokość 6-7 m, zwieńczona dużym metalowym krzyżem, wykonanym przez miejscowego rzemieślnika (dawniej był to mały, drewniany krzyż). Pochówki znajdują się także poza obrębem kopca, o czym mają świadczyć wyorywane w jego sąsiedztwie kości.

Obiekt nieogrodzony, nieoznakowany.

Obiekt znajduje się w "Wykazie zabytków wpisanych do rejestru „A” zabytków nieruchomych województwa lubelskiego" (według stanu na dzień 31 grudnia 2022 r.) pod n-rem rej. A/283 z 27.12.1993 r. oraz w Gminnym Rejestrze Zabytków.

Oprac. Beata Wójcik, 11.2023 r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Beata Wójcik.