cmentarz żydowski, tzw. Stary - Zabytek.pl

cmentarz żydowski, tzw. Stary

cmentarz żydowski poł. XVIII w. Majdan Królewski

Majdan Królewski, Komorowska

woj. podkarpackie, pow. kolbuszowski, gm. Majdan Królewski

Cmentarz stanowi materialne świadectwo dziejów społeczności żydowskiej Majdanu Królewskiego.

Historia

Żydzi osiedlali się w Majdanie Królewskim w XVIII w. W 1835 r. mieszkało tu 43 Żydów. W 1870 r. ich ilość wzrosła do 311 osób. W 1891 r. powstała w Majdanie Królewskim żydowska gmina wyznaniowa. Wcześniej Żydzi mieszkający wtutaj należeli do kahału w Kolbuszowej. W 1900 r. gmina żydowska liczyła 914 osób i miała synagogę i rabina. Pierwszym rabinem w Majdanie Królewskim był Tuvia Horowic, syn cadyka Meiera z Dzikowa. Kirkut został założony pod koniec XIX w. i użytkowany był do II wojny światowej W 1914 r. w samym Majdanie Królewskim mieszkało 646 Żydów, którzy stanowili 29% ludności miasteczka. Po I wojnie światowej liczba Żydów spadła do 565 osób. Po wybuchu II wojny światowej część najbogatszych rodzin żydowskich wyjechała na wschód, pomimo to w 1941 r. lokalna społeczność izraelicka liczyła ok. 1000 osób. Wszyscy Żydzi jeszcze w tym samym roku zostali wywiezieni do obozu pracy w Hucie Komorowskiej oraz do Rzeszowa. W czasie okupacji Niemcy zniszczyli cmentarz, zburzono mur ogrodzeniowy i wywieziono większość macew. Część macew miejscowi chłopi użyli do budowy budynków gospodarczych.

Opis

Cmentarz położony jest w lesie, ok. 2 km na pd.-wsch. od rynku. Założony jest na planie wydłużonego prostokąta. Wzdłuż granic cmentarza zachowały się fragmenty betonowego ogrodzenia – jeden odcinek kompletny ze słupami i przęsłami oraz wiele stojących i wywróconych słupów. Na terenie cmentarza zachowały się pojedyncze macewy i ich fragmenty, najczęściej leżące na ziemi.

Zabytek dostępny bez ograniczeń.

Oprac. Adam Sapeta, OT NID w Rzeszowie, 26.03.2019 r.