szaniec artyleryjski wraz z kopcem - Zabytek.pl

szaniec artyleryjski wraz z kopcem

architektura obronna 1809 r. Raszyn

Raszyn

woj. mazowieckie, pow. pruszkowski, gm. Raszyn

Szaniec artyleryjski - bardziej znany pod nazwą: REDUTA RASZYŃSKA - miejsce upamiętniające Bitwę pod Raszynem roku 1809 i poległych w czasie I wojny światowej. Kompleks wpisany jako dobro kultury 17 kwietnia 1987 r.

przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Warszawie do rejestru pod nr 1306. Tworzy go zespół przestrzenny ukształtowania terenu, małej architektury i zieleni. W skład kompleksu wchodzą: szaniec artyleryjski wraz z kopcem ziemnym; kapliczka w kształcie kolumny zwana kapliczką Cypriana Godebskiego; figura Matki Boskiej Niepokalanego Poczęcia; mogiła poległych podczas I wojny światowej wraz z kamieniem upamiętniającym bitwę pod Raszynem 1809 r. Figura Matki Bożej ufundowana została w 1828 r. przez ówczesnego proboszcza parafii św. Szczepana ks. Antoniego Zieleniewskiego w 19. rocznicę bitwy Raszyńskiej. Na początku XIX w. figurka znajdowała się na skraju Reduty przy Nowym Trakcie, dziś noszącym nazwę Alei Krakowskiej. Na barokowym cokole rzeźby umieszczono modlitwę w intencji poległych żołnierzy. Szaniec artyleryjski był punktem obserwacyjnym, na którym stał proporzec naczelnego dowódcy Bitwy pod Raszynem – ks. Józefa Poniatowskiego, a wzdłuż szańca rozmieszczona była ciężka artyleria. Cyprian Godebski – pułkownik, dowódca 8 pułku piechoty; został śmiertelnie zraniony podczas bitwy Raszyńskiej, zmarł przy kapliczce. Renowacja kompleksu nastąpiła w latach 2018-2019.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Anna Kaczynska.

Rodzaj: architektura obronna