dom

budynek mieszkalny 1870 r. Lanckorona

Lanckorona, Świętokrzyska 13

woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Lanckorona

Budynek o znacznych walorach historycznych i krajobrazowych.

Wzniesiony w stylu charakterystycznym dla lokalnego budownictwa mieszkalnego z os. ćw. XIX w. Zachowane drewniane domy lanckorońskie wzniesione zostały przeważnie w latach 1868-1872. Drewniane, zrębowe, parterowe, nakryte dachami naczółkowymi w wydatnymi okapami, krytymi gontami (obecnie dachówką ceramiczną).

Historia

Budynek wzniesiony został w 1870 r. Na początku lat 90. XX w. zakupiła go rodzina z Krakowa. Dom został wyremontowany i obecnie jest  zamieszkany.

Opis

Dom położony jest ok. 100 m na wschód od rynku przy skrzyżowaniu ulic Świętokrzyskiej i Zamkowej. Budynek drewniany wzniesiony w konstrukcji zrębowej ze zrębem częściowo oszalowanym, częściowo polepionym gliną. Od południa posadowiony na wysokim murowanym podpiwniczeniu niwelującym znaczną różnicę wysokości terenu. Obiekt  na planie wydłużonego prostokąta, parterowy, nakryty dachem naczółkowym krytym dachówką ceramiczną, z wydatnymi okapami wspartymi na rysiach, dwutraktowy, symetryczny, szerokofrontowy, z sienią przechodnią, z szeregowym układem pomieszczeń.  Wzdłuż połowy ściany frontowej nadwieszony jest drewniany ganek wsparty na słupach, z balustradą z krzyżujących się listew.  Stropy drewniane, belkowe.  Wejście frontowe ujęte w węgary wzmocnione zastrzałami, drzwi współczesne, przeszklone wielokwaterowo. Podobne drzwi  od podwórza. Okna  zmienione współcześnie, wykonane na wzór oryginalnych, ościeżnicowe polskie, podwójne, dwuskrzydłowe. Zachowany jest pierwotny układ wnętrza z przechodnią sienią na osi zamienioną na pokój, z dwoma większymi pomieszczeniami mieszkalnymi od frontu i mniejszymi w trakcie tylnym. W dawnej sieni trzony murowane z cegły, polepiane gliną i pobielone, z paleniskami kuchennymi.  Na zapleczu działki siedliskowej znajduje się stodoła i obora.

Dostępny z zewnątrz

oprac. Tadeusz Śledzikowski, OT NID w Krakowie, 11-06-2021 r.