kościół parafialny pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa

kościół 1934 - 1942 Muchówka

Muchówka

woj. małopolskie, pow. bocheński, gm. Nowy Wiśnicz - obszar wiejski

Kościół wzniesiono z inicjatywy Alojzego Stochla w latach 1934- 1942.

Murowany z cegły i kamienia, bez wyraźnych cech stylowych. Od frontu kwadratowa wieża nakryta hełmem cebulastym. Świątynia jednonawowa z węższym prezbiterium zamkniętym absydą. Po bokach nawy przybudówki: kaplica i zakrystia.

Historia

Inicjatorem budowy świątyni był lokalny społecznik Alojzy Stochel. Kościół, zbudowany w latach 1934- 1942, konsekrowano 9 VIII 1941.

Opis

Budowla murowana z cegły i kamienia. Jednonawowa z węższym prezbiterium zamkniętym absydą. Po bokach nawy dwie przybudówki, w których mieszczą się kaplica i zakrystia. Od frontu kwadratowa wieża nakryta hełmem cebulastym. Po bokach wieży są loggie, w przyziemiu kamienne posągi św. Szymona z Lipnicy oraz bł. Karoliny Kózki. Pod płaskim dachem wejścia do kościoła figury Chrystusa i św. Józefa. Elewacje korpusu rozczłonkowane przyporami. Elewacje boczne podzielone pseudo pilastrami i trzema parami smukłych, zamkniętych półkoliście okien witrażowych. Nawa nakryta dachem dwuspadowym z sygnaturką i latarnią. Wnętrze nakrywa płaskim stropem. Pokryty jest (podobnie ściany) polichromią figuralną wykonaną przez Aleksandra Trojkowicza (1916-1985) w 1960 r. Na ścianach przedstawiono postacie czterech Ewangelistów oraz sceny z życia świętych Kościoła, zaś na stropie sceny: Ostatniej Wieczerzy, Ukrzyżowania i Zmartwychwstania. Do wyposażenia należą: cztery ołtarze neogotyckie wykonane w latach 1956–1966; w ołtarzu głównym obraz Najświętszego Serca Pana Jezusa, namalowany przez ks. Adama Stachonia (1918-1999) z 1943 r.; w ołtarzach bocznych obrazy namalowane przez Helenę Skalską-Potaczek (1925-2015) z 1966 roku.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie 14.03.2016 r.