kaplica - Zabytek.pl

Bochnia, Sądecka

woj. małopolskie, pow. bocheński, gm. Bochnia (gm. miejska)

Kaplica wzniesiona w 1901 r., na miejscu starszej z XVIII/XIX w.

Historia

Kaplica wybudowana została w 1901 r. przez kupca Antoniego Rojkowskiego, na miejscu poprzedniej, drewnianej z XVIII/XIX w., fundacji Karola i Joanny Dębskich. Pierwotnie miała za patronkę Najświętszą Marię Pannę. Remontowana była w l. 60. XX w. i w 2016 r.

Opis

Kaplica usytuowana jest po prawej stronie ul. Sądeckiej, obok starego dębu – pomnika przyrody. Budowla o skromnych cechach klasycystycznych. Założona na rzucie prostokąta, z zaokrągloną absydą, wewnątrz sklepiona. Narożniki zaakcentowane pilastrami. Przekryta dachem dwuspadowym z wieloboczną wieżyczką, zwieńczoną blaszaną iglicą. Murowana z cegły, częściowo otynkowana, dach kryty blachą. Wejście i okna zamknięte półkoliście. Po obu stronach wejścia postacie świętych - Piotra i Mateusza Ewangelisty, namalowane na ścianie przez Antoniego Gabrysiaka i Ewę Buczyńską. Wewnątrz znajduje się rokokowy ołtarz z 2. poł. XVIII w., z barokową rzeźbą Matki Boskiej z Dzieciątkiem na półksiężycu. Ołtarz ujęty parą kolumn, z gołębicą w glorii adorowaną przez dwa aniołki w zwieńczeniu.

Oprac.: Olga Dyba, OT NID w Krakowie, 16-01-2018 r.