kościół parafialny pw. św. Marii Magdaleny - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Marii Magdaleny

kościół 1752 r. Zamysłów

Zamysłów

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Szlichtyngowa - obszar wiejski

Kościół pw.św.Marii Magdaleny - to barokowa budowla z 1752 r.ufundowana przez klaryski z Głogowa (1000 talarów) oraz proboszcza z Konradowa ks.

Johanna Bernharda Hoffmanna (1000 talarów). Niepotwierdzone jest autorstwo architektonicznego projektu. Przypisuje się je legnickiemu architektowi Martinowi Frantzowi (1679-1742) lub jego synowi Karolowi Marcinowi (1712-1755) z pobliskiej Rydzyny. Stawiane są także hipotezy, że autorem projektu był - Pompeo Ferrari (1660-1736) rzymski architekt czynny w Wielkopolsce. Świątynia stanęła w miejscu wcześniejszego kościoła pw. św. Bartłomieja z XIV w. Spłonęła w 1945 r., ruina zabezpieczona została w 1958 r. i odbudowana w latach 1989-1992. Kościół w Zamysłowie to budowla orientowana, murowana, jednonawowa na planie elipsy z wydłużoną częścią prezbiterium. Według zapisów wizytacji kościelnych z lat 1670, 1693, 1705,1722 w murowanym kościele pw. św. Bartłomieja i Marii Magdaleny znajdował się ceglany ołtarz główny poświęcony Marii Magdalenie, chrzcielnica z kamienia polnego z misą miedziną z XVI w.

We wnętrzu nowej, barokowej świątyni z 1752 r. uwagę koncentrował architektoniczny ołtarz główny z obrazem olejnym prezentującym świętą patronkę świątyni - Marię Magdalenę, modlącą się przed krzyżem trzymanym przez Archanioła Michała. Obraz flankowany był figurami świętych: Piotra i Bartłomieja oraz Pawła i Judy Tadeusza. Całość wieńczyła gloria z monogramem Marii Magdaleny otoczonym różami, przez którą wpadało światło z okna. Na tabernakulum znajdował się wizerunek Baranka Apokaliptycznego. Przy północnym filarze zawieszona była ozdobna drewniana ambona. W świątyni znajdowały się dodatkowo cztery ołtarze boczne. Ołtarz pw. Matki Bożej różańcowej, ufundował ks. Filip Walenty Hoffmann (zm. 1754), dobrodziej wschowskiego klasztoru franciszkanów obserwantów oraz szpitala dla starców w Zamysłowie. Płyta nagrobna fundatora znajduje się w miejscu jego pochówku: w kościele pw. św. Józefa Oblubieńca NMP we Wschowie, przy ołtarzu Matki Boskiej. Kolejny ołtarz poświęcony został św. Józefowi i towarzyszą mu z figury św. Augustyn i św. Mikołaj. W ołtarzu św. Krzyża znajdowała się kopia obrazu Diego Velasqueza "Ukrzyżowanie", który flankowały figury św. Heleny i św. Weroniki. Ołtarz poświęcony św. Karolowi Boromeuszowi zawierał figurę św. Jana Nepomucena, obdarzonego silnym kultem w zamysłowskiej parafii. Pod emporą organową znajdował się Święty Grób. W zakrystii zachował się kamienny lawatarz z nadwieszoną, ozdobną czarą w kształcie muszli.

Na wieży o wysokości 45 m znajdowały się pierwotnie dzwony: większy (o średnicy 1,21 m) z roku 1752, wykonany w Legnicy przez Johanna Gottfrieda Taeuberta i mniejszy z wcześniejszego kościoła, wykonany przez Joachima Rothe z 1652 r. Na zewnętrznych murach kościoła zamieszczono płyty nagrobne z kamienia upamiętniające m.in. Antoniego Nietsche (zm. 1824), Ignacego Schmidta (zm. 1830), Antoniego Grunwalda (zm. 1847) - dziedzicznego sołtysa. Za murem stoi figura św. Jana Nepomucena z 1718 r. Osobą zasłużoną la kościoła i miejscowej wspólnoty był zamysłowianin, prałat Joseph Klopsch (1802-1879), który ufundował w 1859 r. zegar wieżowy, złoty kielich oraz stypendium dla ubogich uczniów miejscowej szkoły parafialnej.

Źródło: Informator „Wschowa na Drodze św. Jakuba” wydany przez Stowarzyszenie Czas A.R.T.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .