gmach sądu obecnie siedziba komendy powiatowej policji, Dzierżoniów

gmach sądu obecnie siedziba komendy powiatowej policji

Dzierżoniów

photo

Gmach sądu, obecnie siedziba komendy powiatowej policji – ze względu na wartości architektoniczne jest znaczącym zabytkiem architektury neogotyckiej w Dzierżoniowie.

Historia

Gmach wybudowano w latach 1900-03. Projekt budynku sądu oraz znajdującego się na tyłach parceli aresztu wykonał inspektor budowlany Heinrich F. Mergard w oparciu o szkice tajnego radcy budowlanego Saala.

Opis

Budynek dawnego sadu wzniesiony został na rzucie litery „E”, wysoko podpiwniczony, trójkondygnacyjny, nakryty stromymi dachami dwuspadowymi z rzędem lukarn w kondygnacji poddasza. Elewacja główna – południowa rozczłonkowana trójosiowym ryzalitem zwieńczonym okazałym szczytem pośrodku oraz dwiema wtopionymi w korpus wieżami w narożach, zwieńczonymi ostrosłupowymi, czteropołaciowymi dachami, które zostały zwieńczone żelaznymi kwiatonami. Elewacje opracowane w cegle, z neogotyckim, ceglanym, kamiennym oraz tynkowym detalem architektonicznym w postaci gzymsów, portali, obramień okiennych, blend, tarcz herbowych itd. Wejście główne do budynku w centralnym ryzalicie ujęte ostrołucznym portalem, zachowana oryginalna stolarka drzwi wejściowych z przeszklonym nadświetlem. Okna o zróżnicowanych wielkościach i kształtach, w obramieniach, które przybrały formę ostrołucznych blend. We wnętrzach zachowane malarskie dekoracje ornamentalne oraz alegoryczne wykonane przez malarza Oscara Andersa z Bielawy. Budynek aresztu na planie krzyża greckiego o ceglanych elewacjach. Od strony ul. Ząbkowickiej zachowane oryginalne ogrodzenie na ceglanej podmurówce; bramy wjazdowe ujęte słupami o neogotyckich formach.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 04.05.2017 r.