kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pomocniczy pw. św. Andrzeja Boboli - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pomocniczy pw. św. Andrzeja Boboli

Radków, Grunwaldzka 23

woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Radków - miasto

Kościół ewangelicki w Radkowie jest na Ziemi Kłodzkiej jednym z pierwszych, dwudziestowiecznych kościołów ewangelickich, obok kościołów w → Międzygórzu (1911), w → Stroniu Śląskim (1913 lub 1915).

Historia

Od ok. poł. XVIII w. ponownie tworzone na terenie Ziemi Kłodzkiej parafie ewangelickie, choć tu ewangelików niewielu. Początkowo Radków związany z parafią ewangelicką w Nowej Rudzie, a nabożeństwa odprawiane w sali ratusza. W 1897 r. erygowana parafia w Radkowie i w latach 1905–1906 zbudowany tu kościół ewangelicki. Wzniesiony według projektu architekta Iwana z Berlina, neobarokowy z elementami secesji. Po 1945 r. kościół użytkowany jako rzymskokatolicki, pomocniczy.

Opis

Kościół malowniczo wkomponowany w otoczenie, wybudowany na stoku, nad doliną cieku wodnego. Nie orientowany, murowany z cegły, tynkowany, licowany kamieniem, nakryty dachami łamanymi. Rzut i bryła swobodnie komponowane, a gradacja brył czytelna zarówno od strony ulicy, jak i od strony niżej położonej doliny cieku wodnego, ku której zwrócone prezbiterium. Prezbiterium to płytkie, prostokątne, wyodrębnione. Nawa prostokątna, wydłużona, poprzedzona kruchtą o rzucie wykreślonym linią wklęsło-wypukłą. Równolegle do układu nawy i prezbiterium rozmieszczone wieża z hełmem wiciowym, wydłużony, prostokątny taras (przejście do zakrystii) i cylindryczna, dwukondygnacjowa zakrystia. Elewacje kościoła przeprute oknami o łuku pełnym, koszowym i owalnymi okulusami oraz oblicowane nieregularnie ciętymi kamiennymi, piaskowcowymi płytami, w partii przyziemia mniej obrobionymi (cokół), a wyżej — delikatnie rustykowanymi. W elewacji kruchty umieszczony kamienny, neobarokowy portal z ukośnie ustawionymi kolumnami oraz z wyładowanym naczółkiem. Artykulacja wnętrza kościoła utworzona z pilastrów (z marmoryzowanymi trzonami) i z gurtów malowanych na sklepieniu. Prezbiterium kościoła nakryte sklepieniem kolebkowym, a nawa — kolebkowym z pseudolunetami (półkolistymi podcięciami nad oknami). Wnętrze kościoła ozdobione polichromią dekoracyjną w duchu secesji łączonej z historyzmem, w formie malowanej wici roślinnej oraz kartuszy w roślinnych ramach (nad oknami).

Zabytek dostępny przez cały rok.

Oprac. Iwona Rybka-Ceglecka, OT NID we Wrocławiu, 17.06.2016 r.