kościół parafialny pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny

kościół 1786 r. Ociąż

Ociąż, Kościelna 17

woj. wielkopolskie, pow. ostrowski, gm. Nowe Skalmierzyce - obszar wiejski

Kościół parafialny pw.Narodzenia NMP jest cennym przykładem drewnianego budownictwa sakralnego południowej Wielkopolski.

Wzniesiony w 1785 r. zachował bryłę i oryginalne wyposażenie. Na uwagę zasługują rokokowe ołtarze oraz polichromia z 1929 r. autorstwa prof. Wiktora Gosienieckiego.

Historia

Najstarsze wzmianki na temat parafii w Ociążu pochodzą z przełomu XIII i XIV wieku. Pierwszy drewniany kościół powstał w 1434 r. Po jego zniszczeniu, w 1698 r. świątynię odbudowali proboszcz A. Cichawski i ówczesny dziedzic Lutomirski. Obecny drewniany kościół wzniesiony został po pożarze w 1785 r. Wybudowano go w miejscu poprzedniego z inicjatywy ówczesnego patrona (Morawskiego?) i parafian. W 1927 r. kościół został gruntownie odnowiony. Wnętrze świątyni zostało otynkowane. Kościół znacznie rozbudowano. Od strony zachodniej przedłużono nawę, dobudowano wejście główne i dwa boczne oraz chór organowy a od południa dobudowano murowaną zakrystię. W 1929 r. wnętrze kościoła pokryto polichromią, którą wykonał prof. Wiktor Gosieniecki z Krakowa. Odnowienie polichromii w 1959 r. zostało wykonane przez M. Poznańskiego. Kolejne remonty kościoła przeprowadzono: w 1980 r. wymieniono gonty na dachu i położono modrzewiową boazerię we wnętrzu kościoła, w 1999 roku pokryto wieże blachą miedzianą, w 2001 r. zakonserwowano więźbę dachową, w latach 2001/02 przeprowadzono renowacje polichromii, w latach 2006/07 wymieniono okna i zewnętrzne oszalowanie ścian. Przy kościele znajduje się drewniana dzwonnica z 1804 r. przeniesiona i gruntownie odrestaurowana w 1948 r.

Opis

Ociąż wieś oddalona jest 10 km na pn.-wsch. od Ostrowa Wielkopolskiego. Kościół parafialny pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny usytuowany jest w zach. części wsi, na terenie dawnego cmentarzem. Od strony pn.-zach. znajduje się drewniana dzwonnica. Zespół otoczony jest murowanym ogrodzeniem.

Kościół orientowany, wzniesiony na planie prostokąta z prezbiterium zamkniętym trójbocznie. Od pn. do ściany prezbiterium przylega murowana kaplica nagrobna Wandy Tyszkiewiczowej, a od pd. murowana zakrystia. Nawa główna kościoła nakryta jest dachem dwuspadowym, nad niższym prezbiterium dach trójpołaciowy. Osobne dachy nad zakrystią - jednospadowy i od strony zachodniej nad kruchtą - wielopołaciowy. Wszystkie dachy pokryte są gontem. Nad całością dominuje wieżyczka na sygnaturkę, zwieńczona ażurową latarnią z cebulastym hełmem, pokrytym blachą.

Budowla jest drewniana, konstrukcji zrębowej, z zewnętrz oszalowana deskami. Szczyt zachodni oszalowany w jodełkę, ujęty jest ozdobnymi listwami. W zwieńczeniu szczytu znajduje się drewniany krzyż z XVIII w. Otwory okienne i portale drzwi zachowały się w oryginalnych profilowanych obramieniach.

We wnętrzu świątyni płaskie stropy z fasetą dekorowane plafonem z medalionami, malowanymi kasetonami i motywami geometrycznymi. W części zach. nawy znajdująca się empora muzyczna z balustradą, wparta jest na czterech ozdobnych słupach.

Wyposażenie kościoła obejmuje trzy ołtarze z końca XVIII w. wykonane w stylu rokokowym. W głównym ołtarzu znajduje się obraz Matki Boskiej sygnowany A.S 1637.

Zabytek dostępny z zewnątrz. Możliwość zwiedzania wnętrza świątyni po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym. Bliższe informacje oraz godziny Mszy Św. podane są na stronie internetowej parafii.

Oprac.: Radomiła Banach, OT NID w Poznaniu, 04-10-2017 r.