cmentarz żydowski XIX w. Siedleczka

Siedleczka

woj. podkarpackie, pow. przeworski, gm. Kańczuga - obszar wiejski

Cmentarz stanowi materialne świadectwo losów żydowskiej społeczności z Kańczugi oraz okolicznych miejscowości.

Historia

Cmentarz założony został prawdopodobnie na przełomie wieków XVIII i XIX, czyli w okresie kiedy funkcjonował kahał w Kańczudze. Wcześniej Żydzi kańczudzcy przynależeli do kahału przemyskiego i chowani byli na tamtejszym cmentarzu. W 1870 r. miejscowa gmina żydowska liczyła 726 osób. Na cmentarzu chowani byli Żydzi z Kańczugi i sąsiednich miejscowości m.in.: z Białoboków. Markowej, Manasterza, Zagórza, Chmielnika i Zabratówki. W okresie II wojny światowej na terenie cmentarza odbywały się egzekucje, m.in.: 22 sierpnia zginęło 160 osób. Ofiary holokaustu zostały pochowane w zbiorowej mogile ok. 50 m na pn. od cmentarza. Upamiętniają je dwie macewy z motywem gwiazdy Dawida i inskrypcjami o treści: //Mogiła zbiorowa Żydów/ ofiar terroru / zamordowanych w sierpniu 1942 / Kańczuga//. W 2008 r. cmentarz w Siedleczce został oczyszczony z samosiewów, uporządkowany i ogrodzony dzięki współpracy Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego i Ziomkostwa Żydów z Kańczugi.

Opis

Cmentarz zlokalizowany jest na wsch. od głównej drogi z Siedleczki do Kańczugi (nr 853), w polach, na stoku, za posesją nr 48. Do cmentarza można dojechać tylko drogą polną odbijającą od głównej, tuż za domem nr 46 a. Zajmuje on ok. 0,4 ha. Ogrodzony jest betonowym murem z metalową bramą i furtką od wsch. Macewy w ilości ok. 60 obiektów przedstawiają bardzo zróżnicowany stan zachowania, posiadają stały repertuar form zdobniczych w postaci dłoni w geście błogosławieństwa, dzbanów, ptaków, świeczników. Ok. 50 m od pn. granicy cmentarza (od ogrodzenia) pod lasem olchowym usytuowana jest zbiorowa mogiła. Dwie granitowe macewy z inskrypcjami ujęte są ogrodzeniem w postaci metalowych słupków połączonych łańcuchami.

Zabytek dostępny bez ograniczeń.

Oprac. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 14.02.2019 r.