kuźnia, ob. sklep - Zabytek.pl

kuźnia, ob. sklep

architektura przemysłowa XIX w. Jastrzębie

Jastrzębie, Opolska 8

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Namysłów - obszar wiejski

Obecnie obiekt handlowy (sklep odzieżowy), przed 1945 r.budynek mieszkalny.Znajduje się na zachodnim krańcu wsi, na skrzyżowaniu ulicy Dworcowej z Drogą Wojewódzką nr 454.

Budowla jednopoziomowa,. Dwuosiowa, otynkowana, z dachem dwuspadowym, który nadaje wschodniej elewacji efektowny wygląd. Trójkątny przyczółek oparty jest na solidnych kolumnach w stylu toskańskim. Żelazna podkowa na naczółkowym szczycie wskazywała na oryginalne przeznaczenie zabytkowego budynku. W centralnej osi murowane drzwi z wierconymi ościeżnicami.

Na poziomie owalnej, drewnianej płyty można było dostrzec pisany czcionką Franktturinschrift napis Nassadel Namslauer Kreis 1810. Autentyczne piękno fasady dawnej kuźni było już dawniej wzmacniane poprzez żółte, różowe oraz ciemnoszare tynki.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .

Rodzaj: architektura przemysłowa