dwór - Zabytek.pl

Sochaczew, Hotelowa 3

woj. mazowieckie, pow. sochaczewski, gm. Sochaczew (gm. miejska)

Przybliżając nieco historii należy sięgnąć do XV wieku w którym to właścicielami ziem chodakowskich był ród Zilazów.

Kolejnymi posiadaczami majątku była rodzina Lasockich, wiek XVIII to obecność rodu Skarżyńskich. Sam budynek powstał najprawdopodobniej w roku 1820 w którym to właścicielem był Jan Ostrzewicz.

Postać Jana Ostrzewicza przybliża nam rodzinę Chopinów, gdyż matka Fryderyka była spokrewniona z Janem. Dzięki tej rodzinnej koligacji można było usłyszeć grę młodego Fryderyka w dworze w Chodakowie.

W wieku XIX oraz XX dwór tętnił życiem. Znajdujący się na trakcie pomiędzy Żelazową Wolą i Warszawą był centrum życia kulturalnego. Obok budynku, wielokrotnie rozbudowywanego, znajdował się piękny ogród ze stawem a także warzywniak i sad.

Czasy wojny to obecność wojsk niemieckich w dworze a kolejno po zakończeniu walk osiedlenie się tam osób, które straciły dach nad głową. Od 1952 roku dwór pełnił funkcję ośrodka zdrowia aż do 1995. W 1996 roku budynek trafił w ręce rodziny Czarkowskich, którzy są spokrewnieni z dawnymi właścicielami państwem Krzyżanowskimi. Czas ten był momentem w którym obiekt nabrał nieco życia. Renowacja obiektu polegała na wymianie stolarki okiennej, tynków, podłóg, wkomponowaniu łazienek czy ogrodzenie terenu, który zabezpieczy obiekt.

Do chwili obecnej dwór jest niezamieszkały. Szuka nabywcy, który chciałby podjąć się walki o przetrwanie i przywrócenie jego świetności.

Opis:

Dwór murowany z cegły i otynkowany, posadowiony na planie prostokąta, o regularnej bryle, podpiwniczony parterowy, z mieszkalnym poddaszem przykrytym dachem czterospadowym o połaciach krytych wtórną papą. Część środkowa poprzedzona została portykiem wspartym na czterech pękatych kolumnach toskańskich, dźwigających taras na wysokości piętra. Pod portykiem otwory okienne eliptycznym kształcie. Elewacje boczne 4 osiowe z lukarną w połaci dachowej zamkniętą łukiem wklęsło- wypukłym. Elewacje dekorowane boniowaniem narożnym. Układ wnętrz przekształcony. Całość skomponowana w stylu dworkowym z przewagą elementów klasycystycznych. Do elewacji tylnej dostawiono piętrowy korpus, posadowiony na planie prostokąta, położony prostopadle do starszej części dworu. Na 5 osiowych elewacjach wzdłużnych umieszczono 3 osiowe ryzality pozorne wieńczone trójkątnymi szczytami. Elewacje dekorowane boniowaniem narożnym. Posiadłość wymaga remontu, który da satysfakcję.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Jarosław Bochyński (JB), Daniel .