dwór, Winnica

photo

Dwór Winnica wzniesiony został w II poł. XIX wieku dla rodziny Ciółkowskich, według projektu architekta Józefa Hussa, jednego z wybitniejszych przedstawicieli polskiego eklektyzmu, autora m.in. Pałacu w Zatroczu pod Wilnem, Domu Pod Gryfami przy pl. Trzech Krzyży 18 w Warszawie, kościóła św. Augustyna w Warszawie na Nowolipkach czy przebudowy zameczku w Opiniogórze. Pierwotnie dwór był centralną częścią majątku Winnica.

Podstawowe elementy założenia stanowiły: dwór, park krajobrazowy, zabudowania gospodarcze, sad i warzywnik. Aktualnie pozostały jedynie dwór oraz pozostałości parku dworskiego.

Budynek dworu jest murowany i otynkowany, zbudowany na planie prostokąta, z dodatkową oficyną w części południowo-wschodniej. Dach naczółkowy, kryty blachą. Wnętrza wielokrotnie przebudowywane, nie zachowały pierwotnego układu ani wystroju.

Oryginalnie park miał ok. 6 ha powierzchni, drzewostan parku tworzyły gatunki rodzimego pochodzenia, na jego terenie znajdowały się 3 stawy, nie był ogrodzony. Obecnie pozostało ok. 1,3 ha założenia z najstarszymi drzewami w wieku 120-150 lat.

Cały zespół dworsko-parkowy zlokalizowany jest na skraju jaru, w bezpośrednim sąsiedztwie otuliny Brudzeńskiego Parku Krajobrazowego.

Oficjalna strona internetowa Dworu Winnica: https://winnica17.pl/

Obiekt uzupełniony przez użytkownika Michał L.