kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki filialny pw. św. Stanisława Biskupa - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki filialny pw. św. Stanisława Biskupa

kościół 1597 r. Tuchola Żarska

Tuchola Żarska

woj. lubuskie, pow. żarski, gm. Lubsko - obszar wiejski

Kościół fil.pw.św.Stanisława Biskupa w Tucholi Żarskiej, pierwotnie ewangelicki wzniesiony został w 1597 r.

Kamienno– ceglana świątynia pozbawiona wyraźnych cech stylowych. Obiekt położony w południowej części wsi stanowi jedną z atrakcji turystycznych gminy Lubsko.

Historia

Świątynia pw. św. Stanisława Biskupa w Tucholi Żarskiej wybudowana została w 1597 r. Pierwotnie obiekt pełnił funkcję zboru ewangelickiego. Przebudowany w 1750 r. oraz w latach 80. XX w. utracił cechy stylowe. Działania II wojny światowej nie przyczyniły się do większych zniszczeń. Po wojnie obiekt przejęty został przez katolików. Kościół przeszedł gruntowny remont w 2010 r. Podczas tych prac zmieniono m.in. pokrycie dachowe i wykonano nowe obróbki blacharskie. Świątynia obok znajdującego się w pobliżu zespołu pałacowego należy do najstarszych i najciekawszych zabytków miejscowości.

Opis

Kościół pw. św. Stanisława Biskupa w Tucholi Żarskiej położony w południowej części wsi, przy lokalnej drodze prowadzącej do Lubska. Świątynia zlokalizowana jest na niewielkiej działce, którą porasta kilka drzew. Teren przed kościołem częściowo pokryty cementową posadzką i płytami chodnikowymi. Świątynia to kamienno- ceglana, salowa budowla wzniesiona na rzucie prostokąta. Do korpusu głównego od strony południowej przylega kaplica i kruchta. Dach kościoła czterospadowy z wieżyczką umieszczoną w środkowej części, którą wieńczy daszek namiotowy. Elewacje przepruwają, dwa poziomy okien, u dołu kwadratowych, u góry zamkniętych łukiem odcinkowym. Na murach kościoła umieszczono epitafia szlacheckie, jedno z nich poświęcone jest Barbarze – żonie Joachima von Knobelsdorffa. Z zabytkowego wyposażenia kościoła zachowała się fisharmonia pozyskana z jednego z kościołów śląskich.

Kościół jest własnością wyznaniową. W świątyni odbywają się regularnie msze święte. Obiekt jest szeroko udostępniany.

oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 02-11-2017 r.