kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki filialny pw. Podwyższenia Krzyża Świętego - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki filialny pw. Podwyższenia Krzyża Świętego

kościół 1669 r. Lubiechnia Mała

Lubiechnia Mała

woj. lubuskie, pow. słubicki, gm. Rzepin - obszar wiejski

Kościół w Lubiechni Małej to reprezentatywny przykład wiejskiego kościoła wzniesionego w drewniej konstrukcji szkieletowej o zachowanym oryginalnym wystroju i wyposażeniu wnętrza.

Historia

Wieś Lubiechnia Mała po raz pierwszy była wzmiankowana w 1405 roku. Należała m.in. do rodu von Sydow, von Ludwig i von Berg. Świątynia we wsi istniał prawdopodobnie już w XIV w., a w okresie reformacji została przejęta przez ewangelików. Obecny kościół został wzniesiony w 1669 r. z fundacji rodziny von Ludwig jako ewangelicki. W latach 1813-1818 obiekt wyremontowano i dostawiono od zach. drewnianą wieżę z inicjatywy rodziny von Berg. Pod koniec XIX w. kościół wyposażono w prospekt organowy. Remont budynku przeprowadzony w latach 20. XX w. objął m.in. wzmocnienie i częściową wymianę konstrukcji. Po II wojnie światowej zostały przejęty przez katolików i poświęcony w 1947 roku.

Opis

Kościół położony jest w pn. części wsi, na niewielkim wzniesieniu, otoczony kamiennym murem. Jest to obiekt orientowany, założony na rzucie prostokąta, o konstrukcji szkieletowej, jednoprzestrzenny, zamknięty trójbocznie w części prezbiterialnej. Od zachodu przylega kwadratowa, drewniana wieża, a od pd. – kruchta. Korpus główny nakryty jest dachem dwuspadowym, przechodzącym w trójspadowy w części wsch., trzykondygnacyjna wieża dachem namiotowym, a przedsionek trójspadowym. Elewacje artykułuje szkieletowy układ konstrukcji. Elewacje wieży, podobnie jak ściana zach. korpusu są odeskowane. Wejście mieści się w kruchcie oraz przyziemiu wieży. Zachował się oryginalny układ wnętrza z emporami. Przetrwało również wyposażenie i wystrój: barokowy ołtarz, ambona, ławki, nagi strop belkowy oraz posadzka ceramiczna. Organy zostały częściowo uszkodzone.

Dostęp do zabytku ograniczony. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

oprac. Marta Kłaczkowska, OT NID w Zielonej Górze, 29-12-2017 r.