cmentarz wojenny z I wojny światowej - Zabytek.pl

cmentarz wojenny z I wojny światowej

cmentarz 1914 - 1918 Wolica Uchańska

Wolica Uchańska

woj. lubelskie, pow. zamojski, gm. Grabowiec

Cmentarz wojenny z czasów I wojny światowej z mogiłami żołnierzy poległych około 1915 roku.

Historia

Cmentarz został założony około 1915 r. W latach 1939-1945 został ponownie wykorzystany na pochówki ofiar II wojny światowej.

W 1987 r. cmentarz wpisano do rejestru zabytków.

Opis

Zabytek znajduje się na zachodnim skaju wsi, przy drodze z Grabowca do Skierbieszowa. Jest położony na szczycie wzniesienia. Zajmuje teren w kształcie prostokąta o powierzchni 0,06 hektara.  Posiada podział na cztery główne kwatery i sześć mniejszych kwater, wydzielonych przez krzyżujące się pod kątem prostym alejki boczne z aleją główną. W północnej części jest zlokalizowany kopiec ziemny z metalowym krzyżem na szczycie. W mogiłach zbiorowych oraz kopcu ziemnym zostali pochowani żołnierze polegli w czasie I wojny światowej. Ilość żołnierzy oraz ich narodowość  nie są znane. W mogiłach zlokalizowanych w południowej części cmentarza znajdują się pochówki z czasów II wojny światowej. Wyróżniają się one betonowymi płytami, metalowymi i drewnianymi krzyżami. W grobach z ostatniej wojny są pochowani partyzanci, żołnierze liniowi i ludność cywilna. Cmentarz jest ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach, z bramą od frontu,  oznakowany. Do wejścia prowadzą betonowe schodki. Mogiły i alejki porasta trawa, w północnej części i na obrzeżach znajduje się stary drzewostan, w tym kilka dębów i lip o cechach pomnikowych.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny przez cały rok.

Autor noty: Ewa Prusicka, OT NID w Lublinie, 29-08-2023 r.