dom oficjalistów - Zabytek.pl

dom oficjalistów

budynek użyteczności publicznej data nieznana Wałbrzych

Wałbrzych, Zamkowa 3

woj. dolnośląskie, pow. Wałbrzych, gm. Wałbrzych

Budynek jest przykładem reprezentacyjnej późnobarokowej budowli, stanowiącej część zespołu dworskiego właścicieli Wałbrzycha.

Historia

Budynek wzniesiony został w końcu wieku XVIII, jako część zespołu dworskiego, nazywanego również zespołem zamkowym, stanowiącego własność rodziny von Czettritz, następnie rodziny von Hochberg. Hochbergowie w 1882 zespół dworski przekształcili w siedzibę zarządu dóbr.

Opis

Wolnostojący budynek usytuowany jest po północnej stronie ulicy Zamkowej. Wzniesiony został we frontowej części rozległej parceli. W części tylnej znajduje się murowany ceglano-kamienny budynek gospodarczy, także wpisany do rejestru zabytków, obecnie w złym stanie, pozbawiony dachu.

Budynek oficjalistów jest budynkiem dwukondygnacyjnym, wzniesionym na planie prostokąta, krytym dachem dwuspadowym, z dwuosiową facjatą w elewacji frontowej. Facjata zwieńczona została dwukondygnacyjnym szczytem, ujętym spływami wolutowymi, zwieńczonym segmentowym naczółkiem, z ustawioną na wierzchołku wazą. Po obu stronach facjaty w połaci dachu umieszczono jednoosiowe lukarny, ujęte spływami wolutowymi, zwieńczone wklęsłowypukłymi szczytami z obeliskami i wazą w zwieńczeniu. Fasada i elewacja tylna, są symetryczne siedmioosiowe, elewacje boczne dwuosiowe. Naroża elewacji zaakcentowano boniowaniem. Podziały poziome stanowią odcinki opasek, umieszczone między otworami okiennymi I i II kondygnacji. Fasada zwieńczona została bogato profilowanym gzymsem koronującym. Otwory okienne i drzwiowy są prostokątne. Otwory okienne ujęte zostały opaskami, zwieńczonymi profilowanym odcinkiem gzymsu. Otwór drzwiowy, na osi fasady, ujęto portalem, złożonym z pilastrów, wykonanych z ciosów kamiennych, zwieńczonych rozbudowanym belkowaniem z ustawionym na gzymsie, niewielkim wklesłowypukłym naczółkiem, po obu stronach naczółka i na wierzchołku umieszczono półplastyczne wazy.

Zachowana jest stolarka drzwiowa wejścia głównego, drzwi dwuskrzydłowe płycinowe, przeszklone, z dolną płyciną zdobioną rautem. w górnej części przeszklone. Przeszklenia oraz nadświetle zabezpieczone zostały kutą kratą. We wnętrzu zachowana jest drewniana klatka schodowa.

Obiekt stanowi siedzibę urzędu, nie udostępniany do zwiedzania.

Oprac. Maria Czyszczoń, 26.11.2018 r.