kościół pw. św. Mikołaja - Zabytek.pl

kościół pw. św. Mikołaja

kościół 2. poł. XV w. Wiązów

Wiązów, Ks. Jana Kucego 2

woj. dolnośląskie, pow. strzeliński, gm. Wiązów - miasto

Piętnastowieczny kościół przebudowany na pocz.XVIII w.a następnie w stylu neobarokowym w l. 1914-1927,  z bogatym wyposażeniem barokowym.

Historia

Pierwotny kościół wzniesiony po 1252 r. zniszczony został w czasie wojen husyckich. Obecny pochodzi z 2 poł. XV w. W 1483 r. pw. Św. Krzyża, w 1579 r. Św. Krzyża oraz śś. Piotra, Pawła i Jadwigi. W 1625 r. przeprowadzono w nim remont wieży. W 1633 r. świątynię splądrowały wojska szwedzkie. W 1638 r. po raz pierwszy pojawiło się obecne wezwanie. Od ok. 1700 r. trwała przebudowa wschodniej części, wykonano nowe sklepienie oraz wystrój. Liczne prace remontowe i budowlane trwały jeszcze przez niemal cały wiek XVIII. Prawdopodobnie w l. 1774-5 przesklepiono nawę, przed 1791 r. dobudowano kaplicę Ogrójca, w latach 1794-95 przeprowadzono renowacje wnętrza. W latach 1826-33 wybudowano murowaną wieżę. W 1911 r. powstał projekt rozbudowy kościoła, wykonany przez J. Ebersa, zachował się także projekt O. Hossfelda. Prace rozpoczęto w 1914 r., kontynuowano w l. 1916-27 i w roku 1927 konsekrowano świątynię. W trakcie przebudowy powiększono barokowy  korpus o dwie osie poprzeczne, wzniesiono nowe prezbiterium oraz dobudowano od pd. i pn. zakrystię i kruchty. W 1941 r. pomalowano wnetrze. Podczas II wojny światowej uszkodzony został dach i wieża. Prace renowacyjne przeprowadzono w l. 1955-62.

Kościół orientowany, jednonawowy, z transeptem, prosto zamkniętym prezbiterium.

Obiekt dostępny podczas nabożeństw.