dzwonnica - Zabytek.pl

Motwica

woj. lubelskie, pow. bialski, gm. Sosnówka

Późnobarokowa dzwonnica parawanowa wzniesiona w 2.poł.XVIII w., związana z wcześniejszą drewnianą cerkwią grecko-katolicką z XVII w.

Wraz z nową cerkwią murowaną (ob. kościołem) z k. XVIII w., usytuowaną po przeciwnej stronie drogi, stanowi istoty akcent architektoniczny w krajobrazie kulturowym wsi.

Wieś Motwica (Mutwica) od XVI do XVIII w. była własnością rodu Sapiehów.

Cerkiew po raz pierwszy wzmiankowana w 1669 r. jako uposażona przez Władysława Jozafata Sapiehę. Dokładna data budowy dzwonnicy nie jest znana, przyjmuje się, że została wzniesiona w 2. poł. XVIII w. przy siedemnastowiecznej drewnianej cerkwi. Nową murowaną cerkiew zbudowano w l. 1796-8, sytuując ją po przeciwnej stronie drogi wiejskiej. Dzwonnica zachowana w pierwotnej formie, kilkakrotnie remontowana (m. in. zmienione pokrycie dachu z dachówki na blachę).

Opis

Dzwonnica wolno stojąca, usytuowana naprzeciwko cerkwi (ob. kościoła), po pn. stronie drogi wiejskiej, na terenie dawnego cmentarza cerkiewnego. W bezpośrednim sąsiedztwie dzwonnicy znajduje się późnoklasycystyczny nagrobek Feliksa Moczulskiego, dziedzica wsi zm. w poł. XIX w. Dzwonnica późnobarokowa typu parawanowego. Wzniesiona na planie prostokąta o zaokrąglonych ściankach bocznych, przepruta trzema wysmukłymi arkadami o tej samej wysokości lecz zróżnicowanej szerokości, w których zawieszone dzwony. Murowana z cegły i otynkowana, nakryta daszkiem czterospadowym pod blachą. Elewacje podzielone lizenami i zwieńczone profilowanym gzymsem wyłamującym się na lizenach; dołem wyodrębniony cokół.

Oprac. Bożena Stanek-Lebioda, OT NID w Lublinie, 27-06-2019 r.

Rodzaj: dzwonnica