Dziesław

woj. dolnośląskie, pow. lubiński, gm. Ścinawa - obszar wiejski

Pałac w Dziesławiu jest interesującym przykładem śląskiej architektury barokowej i dziełem wiązanym z wybitnym architektem epoki - Martinem Franzem.

Historia

Najstarszym znanym właścicielem dóbr w Dziesławiu (do 1945 r. - Deichslau) był Georg von Braun (zm. 1588 r.). W 1653 r. jako właściciel tutejszego majątku wymieniony został Georg von Langenau. Po jego śmierci nastąpił podział majątku na trzy dobra. Taki stan rzeczy utrzymał się aż do 1738 r., kiedy to majątki zostały z powrotem połączone przez Hansa Albrechta von Langenau. To właśnie jego wraz z małżonką Christine Charlotte von Mudrach należy uznać za inicjatorów budowy pałacu w Dziesławiu w latach 30. XVIII wieku. Pałac wzniesiony został zapewne według projektu Martina Franza, zniszczony w 1945 r., obecnie zachowane ruiny budowli. W 1. poł. XIX w. wokół pałacu założono park romantyczny (dla rodziny von Schkoppów).

Opis

Zespół pałacowo-parkowy w Dziesławiu zlokalizowany jest w pn.-zach. części miejscowości, na pn. od głównej drogi wiejskiej. Pałac usytuowany został na niewielkiej wyniosłości terenu. Pierwotnie nawiązywał do typu rezydencji entre cour et jardin. Pałac jest budowlą trójskrzydłową, z fasadą zwróconą na pd. oraz silnie wysuniętymi od pd. dwoma ryzalitami; dwukondygnacyjny, wcześniej nakryty dachem mansardowym z lukarnami. Przed pałacem założono dziedziniec honorowy z wysokim owalnym podjazdem, elewacja tylna otwarta była pierwotnie na ogród ozdobny o czworobocznym kształcie. Wejście do pałacu ujmuje balkonowy portal wejściowy zwieńczony segmentowym frontonem z herbami właścicieli.

Obecnie budowla zachowana w ruinie: mury obwodowe zachowane są do wysokości gzymsu kordonowego; brak jest dachu, więźby dachowej i stropów.

Zabytek w ruinie, niedostępny.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 08-09-2015 r.