klasztor augustianów, obecnie Stacja Opieki Caritas Archidiecezji Wrocławskiej - Zabytek.pl

klasztor augustianów, obecnie Stacja Opieki Caritas Archidiecezji Wrocławskiej

klasztor 2 ćw. XIV w. Dzierżoniów

Dzierżoniów, Garncarska 16

woj. dolnośląskie, pow. dzierżoniowski, gm. Dzierżoniów-gmina miejska

Dawny gotycki zespół kościoła i klasztoru augustianów w Dzierżoniowie stanowi cenny przykład średniowiecznych założeń klasztornych na Dolnym Śląsku.

Historia

Klasztor augustianów-eremitów wraz z kościołem klasztornym, obecnie rzymskokatolickim kościołem pomocniczym pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny wzniesiony został zapewne w 2. ćw. XIV wieku. W 1525 r. zakon opuścił klasztor. Kościół pozostawał opuszczony do czasu przejęcia przez parafię św. Jerzego na początku XVIII w. Budynek klasztoru natomiast ulegał już od XVI w. licznym przekształceniom. Wykorzystywany był jako magazyn, remiza i piekarnia, obecnie stanowi siedzibę Stacji Opieki Caritasu Archidiecezji Wrocławskiej. W okresie powojennym remontowany był w latach 1998-99.

Opis

Budynek przylegający od strony zachodniej do dawnego kościoła klasztornego. Wzniesiony z kamienia łamanego, o elewacjach nie tynkowanych, na planie prostokąta, dwukondygnacyjny, nakryty dachem trójspadowym z lukarnami. Wnętrza adaptowane do współczesnych potrzeb.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 27.03.2017 r.

Rodzaj: klasztor