Domkowo

woj. warmińsko-mazurskie, pow. ostródzki, gm. Grunwald

Przykład pruskiego grodziska zwanego Pogańską Górą.

Usytuowanie i opis

Grodzisko znajduje się ok. 1,9 km na północny wschód od wsi Domkowo, na wysokiej i stromej krawędzi doliny rzeki Dylewki, na terenie kompleksu leśnego. Grodzisko ma kształt owalu o wymiarach 65 x 40 m u podstawy. Majdan o wymiarach 33 x 22 m jest otoczony wałem, którego wysokość sięga 5 m. W północno-zachodniej części wału wyraźnie rysuje się obniżenie stanowiące pozostałość po wlocie bramnym. W części południowej stanowiska znajduje się pozostałość po suchej fosie o szerokości ok. 6m. Na południe i wschód od grodziska zarejestrowano ślady osady przygrodowej.

Historia

Obiekt nie badany wykopaliskowo. Na podstawie materiałów archiwalnych i badań powierzchniowych oszacowano czas jego funkcjonowania na wczesne średniowiecze VII - XIII w. Stanowisko znane i zarejestrowane przez badaczy niemieckich w 1827 r.

Stan i wyniki badań

Stanowisko nigdy nie było badane wykopaliskowo. Do tej pory na obiekcie przeprowadzono jedynie badania dokumentacyjno- inwentaryzacyjne - J. M. Guise w 1827 r.; i badania powierzchniowo - weryfikacyjne w 1949 r. - J. Gąssowski i 2002 r. - M. Hoffmann i A. Mackiewicz. Natomiast w latach 1973-74 przeprowadzono badania wykopaliskowe na osadzie porzygrodowej sąsiadującej z grodziskiem.

Dostęp do grodziska możliwy jedynie od wschodu - od strony osady przygrodowej, która znajduje się na polu uprawnym.

Oprac. Hanna Mackiewicz, OT NID w Olsztynie, 2.09.2014 r.