kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pomocniczy pw. św.św. Piotra i Pawła - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pomocniczy pw. św.św. Piotra i Pawła

kościół 1. poł. XIX w. Dobromierz

Dobromierz

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Dobromierz

Klasycystyczny kościół ewangelicki zaprojektowany przez kierowaną przez Karla Friedricha Schinkla berlińską deputację budowlaną.

Historia

W 1827 r. spłonął stary ratusz, używany od 1742 r. jako ewangelicki dom modlitwy. Parafia otrzymała z Berlina projekt budowy kościoła na gruncie przekazanym przez miasto. Korpus kościoła wzniesiono w latach 1828-1829, poświęcono 29-11-1829 r., wieżę ukończono w 1832 roku. Kościół był remontowany w latach 1972-1973, po przejęciu przez parafię rzymskokatolicką.

Opis

Kościół jest zbudowany na rzucie prostokąta, przykryty dachem trójspadowym, krytym dachówką. Na osi, od pd., została dostawiona murowana wieża na planie kwadratu, w zwieńczeniu oktogonalna, kryta namiotowym hełmem. Elewacje tynkowane, boniowane z charakterystycznymi dla projektowanych przez Karla Friedricha Schinkla świątyń ewangelickich i katolickich wysokimi oknami zamkniętymi łukiem pełnym. Wnętrze o skromnym wystroju z wspartymi na filarach emporami, pierwotnie połączonymi z ołtarzem ambonowym.

Kościół dostępny z zewnątrz.

oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 06-11-2014 r.