kościół filialny pw. Matki Boskiej Różańcowej i Chrystusa Króla - Zabytek.pl

kościół filialny pw. Matki Boskiej Różańcowej i Chrystusa Króla

kościół XV w. Dłużyce

Dłużyce

woj. dolnośląskie, pow. lubiński, gm. Ścinawa - obszar wiejski

Kościół parafialny w Dłużycach jest cennym przykładem późnogotyckiej budowli sakralnej o jednolitym, barokowym wyposażeniu wnętrza.

Historia

Kościół w Dłużycach (do 1945 r. - Grossendorf) po raz pierwszy wzmiankowany był w źródłach pisanych w 1209 roku. Obecna późnogotycka budowla wzniesiona została w XV w., przebudowana w 1653 r., restaurowana w XIX wieku. Kościół został uszkodzony w 1945 r., odbudowany w 1957, remontowany w 1977 r. oraz w latach 1995-1996.

Opis

Założenie kościoła parafialnego wraz z cmentarzem graniczy bezpośrednio z zespołem dworskim; zlokalizowane jest w środkowej części wsi, po zach. stronie drogi wiejskiej. Kościół jest orientowany, murowany, jednonawowy z czworoboczną wieżą od zach. oraz wyodrębnionym prezbiterium zakończonym wielobocznie; oskarpowany. Wnętrze kościoła nakryte stropami. Stropy malowane - nad prezbiterium umieszczona została scena chrztu w Jordanie otoczona emblematami, natomiast w nawie - Zesłanie Ducha Świętego. W nawie od pn. i zach. dwie kondygnacje empor ze scenami ze Starego i Nowego Testamentu. We wnętrzu kościoła jednolity wystrój wczesnobarokowy z ok. 1700 roku.

Najważniejsze elementy wyposażenia kościoła:

Ołtarz główny, ambona, 1703 r., loża kolatorska z obrazami na balustradzie, nagrobek hr. Eleonory Erdmuth v. Niebelschutz.

Na terenie cmentarza przykościelnego kaplica grobowa rodziny Eggers wzniesiona zapewne około 1860-1870 roku.

Zabytek dostępny. Informacje o porządku nabożeństw na stronie internetowej diecezji legnickiej http://www.diecezja.legnica.pl/.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 13-10-2015 r.