kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

kościół 1756 r. Dęby Szlacheckie

Dęby Szlacheckie, 58

woj. wielkopolskie, pow. kolski, gm. Osiek Mały

Kościół pw.Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Dębach Szlacheckich stanowi przykład typowej XVIII-wiecznej drewnianej architektury sakralnej wschodnich ziem Wielkopolski.

Historia

Kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny wzniesiony został w 1756 r. staraniem Stanisława Zakrzewskiego, podkomorzego inflanckiego, a zarazem właściciela wsi. W czasie II wojny światowej został zdewastowany przez Niemców i zaadaptowany na zakład stolarski. W latach 1945-1948 przeprowadzono restaurację sprofanowanych wnętrz i przywrócenie pierwotnej funkcji świątyni. W 1998 roku rozpoczęto generalny remont świątyni, m.in. odtwarzając pokrycie dachu gontem. W 2003 r. zrekonstruowano eklektyczne ołtarze główny i boczne.

Opis

Wieś Dęby Szlacheckie położona jest w odległości 10 km na pn. od Koła przy drodze do Sompolna. Orientowany kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny położony jest w centrum wsi przy lokalnej drodze prowadzącej do wsi Kamień. Wzniesiony został na planie krzyża z drewna świerkowego i sosnowego w konstrukcji zrębowej i oszalowany. Do nawy od wsch. przylega węższe, zamknięte prosto prezbiterium, natomiast od zach. — wysoka kruchta. Ponadto do nawy od pn. i pd. przylegają niższe od niej kaplice, tworząc ramiona transeptu. Do kaplicy pn. przylega zakrystia i kruchta, do pd. — mniejsza kaplica i kruchta. Dachy pokryte są gontem. Na wsch. krańcu kalenicy nawy wznosi się ośmioboczna blaszana wieżyczka na sygnaturkę z latarnia zwieńczoną hełmem. We wnętrzu krytym płaskim, wspólnym dla nawy i prezbiterium stropem mieszczą się trzy eklektyczne ołtarze — w głównym znajduje się obraz Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Łuczak, OT NID Poznań, 18-04-2017 r.