ruina d. synagogi - Zabytek.pl

Tarłów, Strażacka

woj. świętokrzyskie, pow. opatowski, gm. Tarłów

Dawna synagoga w Tarłowie stanowi świadectwo budownictwa społeczności żydowskiej w miasteczkach regionu świętokrzyskiego.

Historia

Andrzej Tarło uzyskał od Zygmunta Augusta dn. 24 czerwca 1550 r. przywilej lokacyjny miasta na surowym korzeniu, które otrzymało nazwę Tarłów. Wkrótce po założeniu miasta zaczęła się w nim osiedlać ludność żydowska, tworząc swoja grupę wyznaniową. Pierwsza synagoga została wzniesiona na podstawie przywileju Mikołaja Oleśnickiego z 1617 r., a dzięki przywilejowi z 1665 r. Jana Oleśnickiego wiemy, że w tym okresie gmina żydowska w Tarłowie posiadała: synagogę, mykwę, dom doktorski, cmentarz grzebalny oraz domek na cmentarzu. Pierwsza bożnica spłonęła w pożarze w 1770 r. wraz z nowo wybudowanym domem rabina. Nową synagogę wybudowano w miejscu i z wykorzystaniem murów starej synagogi. W Księdze Wójtowskiej miasta Tarłowa z lat 1770-1811 odnajdujemy zapis, iż budynek nowej bożnicy funkcjonował już w 1786 r. Jak wynika z materiałów źródłowych, pod koniec XVII wieku w Tarłowie mieszkało 547 Żydów stanowiących 49,3% ludności miasta. W latach 1861-1866 wartość murowanej bożnicy wynosiła 1050 rubli srebrnych, według szacunku Dyrekcji Ubezpieczeń. Do 1914 roku liczba ludności żydowskiej osiągnęła 1000 osób, co stanowiło ponad połowę mieszkańców miasteczka, którzy zajmowali się: rzemiosłem, handlem i sprzedażą trunków. Odbudowana synagoga składająca się z bożnicy i dobudowanego domu modlitwy funkcjonowała do 1914 roku, kiedy to została zniszczona w czasie I wojny światowej. W 1928 r. Rada Budowlana Dyrekcji Robót Publicznych Województwa Kieleckiego zatwierdziła projekt odbudowy domu modlitwy, który przylegał do murów bożnicy w formie jednoprzestrzennej sali. W 1934 r. sporządzono projekt odbudowy synagogi, który miał przywrócić stan budynku sprzed zniszczeń w 1914 r. Ze względu na wybuch II wojny światowej nie zdążono zrealizować projektu. W czasie wojny synagoga prawie nie ucierpiała, rozebrano jedynie dom modlitwy. Na przełomie lat 80-tych. i 90-tych. XX wieku sporządzono inwentaryzację ruin i projekt odbudowy z przekształceniem świątyni na dom kultury, który nie doszedł do skutku. W 1991 r. nieruchomość przeszła nieodpłatnie na własność Gminy Tarłów.

Opis

Zabytkowa synagoga położona jest w bliskiej okolicy Rynku w Tarłowie, w kierunku południowo-zachodnim. Budynek synagogi – zachowana pierwotna sala modlitewna – jest obiektem założonym na planie zbliżonym do kwadratu i jednoprzestrzennym. W ostatnim okresie funkcjonowania świątynia posiadała dach potrójnie łamany, który nadawał jej charakterystyczny wygląd. Kamienne mury były oparte na wysokim cokole, zwieńczonym gzymsem. Elewacja północno-wschodnia (od ulicy, dawniej wejściowa) jest pięcioosiowa z czteroma niewielkimi, wysoko umieszczonymi otworami okiennymi zakończonymi łukiem odcinkowym i otworem wejściowym po północnej stronie. W pozostałych elewacjach występują duże, podłużne okna zwieńczone półkoliście – usytuowane symetrycznie,   - po dwa na elewacji pd.-wsch. (tu z wtórnie wybitym otworem w przyziemiu) i pn.-zach., a trzy na elewacji pd.-zach.. Przy narożnikach ściany południowo-zachodniej oraz na środku ściany północno-zachodniej znajdują się mało wydatne przypory sięgające poniżej wysokości muru. Równomiernie rozmieszczone we wnętrzu na ścianie pn.-wsch. otwory po belkach stropowych wskazują na istnienie drewnianego stropu, występującego tu prawdopodobnie babińca. Substancja budynku jest murowana kamienna, w złym stanie technicznym. Na ścianach zachowały się pozostałości oryginalnych tynków i pobielenia. Obecnie synagoga stanowi ruinę, zachowaną w formie murów obwodowych, niezadaszonych i o niezabezpieczonej koronie. W środku nie zachowały się elementy urządzenia czy wystroju budynku. Teren wokół jest niezagospodarowany, porośnięty dziką roślinnością.

Modele 3D

Dostępność: Zabytek dostępny, niezabezpieczony