kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła

kościół koniec XV w. Czernica

Czernica

woj. dolnośląskie, pow. jeleniogórski, gm. Jeżów Sudecki

Późnogotycki kościół otoczony murem dawnego cmentarza.

Opis

Czernica jest położona 8 km na pn. od Jeleniej Góry, kościół pw. Michała Archanioła znajduje się we wsch. części wsi.

Jako pierwsza wzmiankowana była wieża kościoła, w 1305 r. Wczesnogotycki kościół wzniesiono ok. 1300 r. Był przebudowany ok. 1520 r. przez ewangelików. Kolejna przebudowę przeszedł w XVIII w. Remontowany w 1827 r. i na początku XXI w. Kościół wzniesiony z ciosów piaskowca. Jednonawowy korpus nakryty jest stopem kasetonowym. Od wsch. do nawy przylega dwuprzęsłowe oszkarpowane prezbiterium, sklepione krzyżowo-żebrowo, którego żebra wsparte na półkolumnach, a kielichowe kapitele zdobione są liśćmi dębu, w czym dostrzec można echa sztuki romańskiej. Po pn. stronie nawy kruchta sklepiona krzyżowo-żebrowo. Od zach. wieża na planie kwadratu, otwarta arkadą do nawy, zwieńczona hełmem baniastym pobitym blachą. Dachy nad nawą i prezbiterium dwuspadowe, kryte dachówką ceramiczną. W oknach późnogotyckie maswerki. W ścianie pn. nawy ostrołukowy, wielouskokowy portal o kolumnowych ościeżach z kielichowymi kapitelami. W nim okute drzwi z datą 1572. Ponadto gotycki ostrołukowy portal do zakrystii, oraz boczny pd. ostrołukowy portal z maswerkiem. Wyposażenie kościoła manierystyczne: epitafijny ołtarz główny z lat 1600-1603, ufundowany przez rodzinę von Lest, podobnie ambona z 1615 r., z malowanymi na koszu postaciami ewangelistów. Od pn. w prezbiterium intarsjowane stalle, nad którymi znajduje się loża kolatorska w formie balkonu z 1615 r., z malowanymi na przedpiersiu dwunastoma scenami ze Starego Testamentu. Natomiast na balustradzie empory organowej z XVII w. wymalowane trzynaście kwater ze scenami z Nowego Testamentu.  Ponadto piaskowcowa chrzcielnica z końca XVI w. z herbami rodów von Lest, von Reibnitz i von Hochberg na czaszy oraz drewnianą barokową pokrywą (obecnie niezachowaną). Na ścianach świątyni znajdują się całopostaciowe epitafia Balthasara von Schaffgotscha (†1564), Magdaleny von Zedlitz (†1577), Magdaleny Kittlitz (†1588), Oswalda von Lesta (†1685). W kruchcie późnogotycki krucyfiks z ok. 1500 r., pochodzący z grupy Ukrzyżowania mieszczącego się pierwotnie na belce tęczowej. Kościół otacza kamienny warowny mur cmentarny z bramą.

Kościół zazwyczaj zamknięty, możliwość oglądania wnętrza przed i po mszy św.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 08.03.2015 r.