cmentarz żydowski od 1578 r. Biłgoraj

Biłgoraj, Lubelska 15B

woj. lubelskie, pow. biłgorajski, gm. Biłgoraj (gm. miejska)

Pierwsi Żydzi pojawili się w Biłgoraju prawdopodobnie już w drugiej połowie XIV wieku, natomiast najstarsza pisemna wzmianka na ich temat pochodzi dopiero z roku 1597.

Już niespełna 20 lat później (1616) otrzymali od właściciela miasta Zbigniewa Gorajskiego przywilej swobodnego osiedlania się, a także kupowania gruntów, wybudowania synagogi oraz cmentarza.

Teren pod cmentarz wytyczono poza granicą ówczesnego miasta. Była to prostokątna działka o powierzchni 0,2 hektara. Na sąsiadujących od wschodu działkach zbudowano kompleks budynków gminy żydowskiej z domami modlitwy, synagogą, przytułkiem i łaźnią. Z czasem cmentarz przestał być wykorzystywany i zaczął pełnić funkcję pastwiska. Trwało to do drugiej wojny światowej, wówczas nekropolia została całkiem zdewastowana. Po wojnie na tym terenie powstało osiedle mieszkaniowe przy ul. Lubelskiej i Nadstawnej.