cmentarz żydowski 1. ćw. XX w. Zieluń

Zieluń

woj. mazowieckie, pow. żuromiński, gm. Lubowidz - obszar wiejski

Nie dysponujemy informacjami, kiedy pierwsi Żydzi osiedlili się w Zieluniu. Wiadomo jedynie, że zorganizowana społeczność żydowska wykształciła się tam w XIX wieku.

Miejscowi Żydzi wznieśli synagogę oraz zorganizowali miejsce pochówku. Ulokowano je poza Zieluniem, na niewielkim wypiętrzeniu terenu, ok. 200 m na zachód od drogi w stronę Lubowidza.

Pod koniec XIX w. społeczność żydowska w Zieluniu liczyła ponad 200 osób. W spisie powszechnym z 1921 r. odnotowano 366 Żydów, co stanowiło blisko 44% wszystkich mieszkańców. Później liczebność spadła wobec braku pracy i perspektyw, a także wzrostu antysemityzmu. Tuż przed wybuchem II wojny światowej w Zieluniu mieszkało już tylko 130 Żydów. Pod koniec 1941 r. zostali przesiedleni przez Niemców do getta w Mławie, a stamtąd do niemieckiego nazistowskiego obozu zagłady Treblinka II.

Po wojnie nieużywany cmentarz żydowski niszczał. Okoliczni mieszkańcy używali macew do celów budowlanych. W wyniku tego procederu do dzisiejszego dnia na nie przetrwały żadne materialne ślady. Granice uległy zatarciu, a powierzchnię nekropolii porasta las. Współcześnie działka, na której znajduje się cmentarz, znajduje się w pieczy Lasów Państwowych (Nadleśnictwo Lidzbark).

Forma ochrony: Ewidencja zabytków

Inspire id: PL.1.9.ZIPOZ.NID_E_14_CM.113026