cmentarz żydowski, ob. budynek Ochotniczej Straży Pożarnej - Zabytek.pl

cmentarz żydowski, ob. budynek Ochotniczej Straży Pożarnej

cmentarz żydowski 4. ćw. XVII w. Markuszów

Markuszów

woj. lubelskie, pow. puławski, gm. Markuszów

Pierwsze udokumentowane wzmianki o Żydach w Markuszowie pochodzą z lat 30. XVII wieku. Istnieje jednak przypuszczenie, że otrzymali oni zezwolenie na zamieszkanie w Markuszowie niedługo po nadaniu praw miejskich w 1550 roku.

W 1661 roku odnotowano, że podatki w mieście płaciło dziewięciu Żydów.

W 1681 roku rozrastająca się społeczność żydowska w Markuszowie otrzymała zezwolenie na wybudowanie synagogi. W dokumentach jej istnienie jest jednak potwierdzone dopiero w 1799 roku. Kwestia daty powstania samodzielnej gminy żydowskiej w tym mieście również jest niejasna. Istnieją przesłanki wskazujące, że było to w 1686 bądź dopiero w 1766 roku. Prawdopodobnie jednak powstanie gminy można łączyć z końcem XVII wieku.

Cmentarz powstał około 150 metrów od rynku, tuż obok kompleksu synagogalnego, przy obecnej ulicy Strażackiej. Jego działka miała kształt zbliżony do prostokąta o powierzchni około 0,03 hektara. Pochówki odbywały się tam do połowy XIX wieku. Cmentarz został zniszczony przez Niemców w czasie drugiej wojny światowej, a po jej zakończeniu na jego terenie wzniesiono zabudowania straży pożarnej. Nie zachowały się żadne macewy lub nawet ślady mogił.

W 2022 roku cmentarz został oznaczony pamiątkową tablicą w ramach Programu „Oznakowanie cmentarzy żydowskich na terenie Rzeczpospolitej Polskiej”.