cmentarz rodowy z kaplicą grobową - Zabytek.pl

cmentarz rodowy z kaplicą grobową

cmentarz poł. XIX w. Mętno Małe

Mętno Małe

woj. zachodniopomorskie, pow. gryfiński, gm. Chojna - obszar wiejski

Ruina kaplicy znajdująca się na terenie parku pałacowego o charakterze leśnym.Nieopodal można również znaleźć ruinę dużej lodowni.

Park zajmuje przestrzeń 8 ha i został założony na początku XIX wieku, prowadzi do niego stara aleja składająca się z lip, wiązów i dębów. Główną drogą prowadzącą do parku jest droga prowadząca niegdyś do pałacu, który został rozebrany po drugiej wojnie światowej. Pałac był siedzibą rodziny von Saldern. Werner von Saldern był starostą powiatu chojeńskiego. Zajmował się głównie budowaniem dróg i mostów. Jego imieniem (most Salderna) nazwano most w Osinowie. Jego syn, Max Berndt von Saldern, był starostą myśliborskim. Przyczynił się on do poprawy sytuacji gospodarczej powiatu, popularyzacji historii regionalnej oraz był inicjatorem budowy siatki dróg powiatowych.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Justyna Jus.

Rodzaj: cmentarz