cmentarz ewangelicki - Zabytek.pl

cmentarz ewangelicki

cmentarz ewangelicki data nieznana Brzeziny

Brzeziny, Wojska Polskiego

woj. łódzkie, pow. brzeziński, gm. Brzeziny (gm. miejska)

Pierwszy cmentarz dla brzezińskich ewangelików został wytyczony wiosną 1816 roku przy istniejącym cmentarzu katolickim.

Ziemię o powierzchni 26 prętów kwadratowych (485 m2) podarowała „na wieczne czasy” właścicielka Brzezin, Izabela Lasocka. Cmentarz dość szybko okazał się zbyt mały. W 1827 roku gmina ewangelicka zakupiła nowy, dziesięciokrotnie większy teren (261 prętów kwadratowych) pod nową nekropolię, na obrzeżach Lasocina, tuż przy szosie biegnącej do Łowicza. Starego cmentarza używano jeszcze do 1852 roku. Wówczas przekazano go bezpłatnie parafii katolickiej, potrzebującej miejsca pod nowe pochówki. Warunkiem jakim opatrzono darowiznę, było pozostawienie zachowanych nagrobków i nie chowanie samobójców. Nowy cmentarz w 1864 roku ogrodzono parkanem, a w 1867 rozszerzono według planu geometry Konstantego Mrożka. Poszerzenia dokonano dzięki darowiźnie trzech parafian: Martina Klausa, Ludwiga Byczkowskiego i Augusta Schwanke. W 1870 roku teren cmentarza ogrodzono murem z cegły, postawionym na podmurówce z kamienia polnego. Kolejnymi znanymi inwestycjami było wybudowanie studni (1910) i posadzenie około 100 drzew (1933). Cmentarz ewangelicki w Brzezinach w latach 80-tych XX wieku Cmentarz ewangelicko-augsburski w Brzezinach (lata 1982–83). Fotografia pochodzi z profilu facebookowego Brzeziny Dawniej i Dziś Jeszcze kilka lat temu cmentarz był w opłakanym stanie. Zakrzaczenie obiektu było tak duże, że swobodne poruszanie się, czy choćby próba określenia ilości zachowanych na nim nagrobków była niezwykle trudna. W październiku 2017 roku opuszczoną nekropolią zainteresował się młody mieszkaniec Brzezin, Kacper Buldecki. Poprowadzona przez niego akcja porządkowa tchnęła w to miejsce nowe życie, pozwoliła odkryć część zapomnianej historii miasta i ujawniła niezwykłe bogactwo form wzniesionych tu pomników. Poza skromnymi, najbardziej typowymi nagrobkami, odkryto co najmniej kilka grobowców o indywidualnej formie i bogatej ornamentyce. Najstarszy zachowany nagrobek datowany jest na 1863 rok (wskazuje grób Karla Futerleiba, powieszonego w czasie powstania styczniowego). Relację z postępów prac renowacyjnych można śledzić na dedykowanym profilu facebookowym Cmentarz Ewangelicki w Brzezinach. Na cmentarzu zachował się niemal w całości, otynkowany parkan oraz żelaza brama. Ogromne wyrwy i ubytki w murze są pamiątką po krwawych walkach o wyzwolenie Brzezin. Największa z wyrw miała powstać po przejeździe przez cmentarz radzieckiego czołgu. Oprócz mogił cywilnych, na cmentarzu znajduje się kwatera żołnierzy niemieckich poległych w listopadzie 1914 roku. osadnicy.info LISTA ALFABETYCZNA osób pochowanych na tutejszym cmentarzu, których tablice i groby zostały zachowane w całości bądź ich fragmenty. Aj Otilie ur. 5 listopada 1883 zm. 10 sierpnia 1925, Aj Marie z d. Arnold ur. 8 marca 1854 zm. 5 sierpnia1921, Aj August 15 stycznia 1835, zm. 2 października 1910 Arndt Karl Eduar ur. 14 września 1836 zm. 1 lutego 1898 Arndt Ottilie ur. .. października 1918, zm. 24 maja 1937 Arnold Sophie z dm. Tremel ur. 18 maja 1830, zm. 28 września 1882 Arnold Henrich ur. 10 lutego 1828 zm. 22 czerwca 1905 Bausch Oskar ur. 1871 zm. 25 marca 1899, szanowany nauczyciel. Bialoschewitz Maria z popr. męża Dase z d. Driemel ur. 11 listopada 1868 w Zgierzu zm. 13 kwietnia 1892 Doczadis Ekert Karl ur. 5 maja 1819 zm. 28 lutego 1900 Fenner Teofilia z d. Pławińska ur. 29 lipca 1877, zm. 29 lipca 1965 Fercho Edward ur. 06.09.1858, zm. 31.02.1936 Tadzin Futterleib Anna z d. Weber ur. 5 września1866 zm. 1 czerwca 1931 Futerleib Karl ur. 13 grudnia 1813 zm. 14 grudnia 1863 zamordowany podczas pow. Styczniowego. Futterleib Jakub 11 maja 1888 zm. 21 lutego 1920 Futterleib Olga Emma z d. Stępniewska 7 maja 1883 zm. 10 lutego1937 Futterleib Eduard Karl ur. 7 maja 1879 zm. 3 marca 1935 F….r Marja Marta zm. 10 maja 1900 Fuchs Wihelm ur 20 marca 1859 zm. .. października 192.. Golz Otylia z dm. Rondhaler ur. 9 Października 1834 zm. 24 kwietnia 1899, Hauser Natalia z d. Sonnenberg ur. 15 listopada 1870 zm. 21 października 1920, Hauser Rudolf ur. 19 Października 1864 zm. 22 maja 1933 Kamenz Johann 1845-1913 Kulbasch Emilie z d. Koch ur 21 stycznia 1864 zm. 7 lutego 1935, Kurz Emilie z dm. Schmidt ur. 28 października 1848 zm. 18 września 1920, Kurz Karl ur. 29. Grudnia 1858 zm. 6 listopada 1920 Lewin Adolf Juliusz ur.29.06.1857 w Kolacinie s. Meteusza i Wilhelminy Hefeustein zmarł 17.03.1934 w Brzezinach. Moszczeński Władysław um. 26 lipca 1865, przeżywszy lat 36 – pisarz sądu pokoju okręgu brzezińskiego Muller Julius ur. 15 lutego 1843 zm. 15 lutego 1906 Muller Emilie ur.. .. …. Zm. .. .. …. Netzmann Emilia ur. .. kwietnia ..., zm. .. ..... .... Oberg Paul Julian ur. 1 lipca 1869 zm 1929 Oberg Friedrich ur. 11 Stycznia zm. 1 czerwca 1906 Pązik Natalia z d. Steinhauer 1895 - 1928, Pązik Olga 1897 - 1942 Ramiert Ilizabeth z d. Sch.... ur. 19 lipca 1835 zm. 17 października …. Rauser Andreas ur. w Makem 5 maja 1841 zm. 8 marz 1887 Roller Emilie z d. Arndt ur. 13 września 1860, zm. 5 września 1901 Rolof Johanna z dm. Rolof ur. 18 czerwca 1898 zm. 4 września 1934 Rondthaler August ur.12 października 1805 zm. 5 sierpnia1881, Rondthaler Krystyna z dm. Ruppmich ur. 2 sierpnia 1815 zm. 27 lutego 1884, Rondthaler Emma ur. 11 lutego 1844 zm 4 września 1919 Rosin Justine z dm. Radke ur. 8 kwietnia 1875 zm. 3 lutego 1914 Rosin Albert Julius ur. 18 grudnia 1855 zm. 29 lipca 1936 Rosner Marja Marta ur. 23 września 1900, zm. 10 mają 1903 Ruszkowska Joanna Luiza z dm. Anzorguw ur. 1828 zm. 1913 Schmidt Olga Aurelia ur. 02. 12. 1879 zm. 15.01.1970 Schmidt Robert zm. 1908 Sommerfeld Gottlieb ur. 15 marca 1854, zm. 29 lipca 1931 Sommerfeld Amalie z dm. Friedrich ur. 5 maja 1857 zm. 5 lipca 1910 Steinhauer Wilhelmina z dm. Bajer ur. 1864, zm. 1930 Teichmann Eugenia Julia ur. 6 maja 1866 zm. 4 sierpnia 1904, Teichmann Pauline Cecilie z d. Klein ur 22 listopada 1835 zm. 16 listopada 1906, Treichel Emil Bernhard ur. 19 Maja 1899 zm .15 września 1925 Treichel Auguste Rosalie z d. Fanslau ur. 5 marca 1854 zm. 25 lipca 1926 Weidner Florentine Auguste z d. Oberg ur. 8 kwietnia 1857 zm. 29 października. 1937 Weinder Hugo ur. 15 sierpnia 1882 zm. 21 stycznia 1935 Welk Karol Wojciechowska Marta z d. Marcinkowska ur. 22.12. 1885 zm. 29 grudnia 1972 Wolfschmidt Klara z d. Wissmann ur. 14 września 1891 zm. 30 sierpnia 1936 Wojak Leopold ur. 5 stycznia 1905, zm. 7 stycznia 1905 ....idner Adolf ur. 15 sierpnia 1887 zm. 20 września 1888 ...niebesrtad Julian Nazwiska osób, których groby i tablice nie zostały odnalezione, a na pewno zostały pochowane w latach 1961-1985 Fenner Adolf Kujawa Lange Janina 19 czerwca 1922 zm. 9 października 1985 Lesznie Alina ur. 10 listopada 1910 zm. 18 października 1985 Werner Seliger Laura ur. 15 grudnia 1882, zm. 8 marca 1961 Również na cmentarzu znajduje się kwatera wojenna żołnierzy niemieckich i rosyjskich z I wojny światowej. Zostało w niej pochowanych dwóch Polaków - Lewandowski i Szafran. Poszukujemy informacji na ich temat. Poszukujemy także płyt nagrobnych skradzionych z tutejszego cmentarza. Jeśli Wy, lub ktoś z Waszych bliskich posiada informację na temat tut. cmentarza proszony jest z nami o kontakt na priv.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Kacper Buldecki.

Rodzaj: cmentarz ewangelicki