cmentarz ewangelicki - Zabytek.pl

cmentarz ewangelicki

cmentarz ewangelicki poł. XIX w. Gostków

Gostków, Główna 51A

woj. dolnośląskie, pow. wałbrzyski, gm. Stare Bogaczowice

Cmentarz ewangelicki w Gostkowie (niem.Giesmannsdorf) z poł.XIX w.z zachowanymi kamiennymi nagrobkami, metalowymi krzyżami oraz marblitowymi tablicami nagrobnymi.

Do szczególnie interesujących należy okazały grobowiec rodzinny Familie Ullrich oraz murowana kaplica grobowa.

Cmentarz został założony w 1856r. po północnej stronie kościoła (dziś w ruinie). Wcześniej ewangelików chowano na cmentarzu katolickim. Pierwszy pogrzeb odbył się jednak już w 1849 r. Pastor Christian David Spohrmann ufundował grobowiec dla siebie i swojej zmarłej żony Emilie Dorothea Leopoldine Spohrmann rod. Lauterbach tuż przy wieży kościoła. Głównym przyczynkiem do założenia "własnego" cmentarza przez Ewangelików było wydarzenie z 1835r., kiedy to katolicki proboszcz - administrator Heyne - nakazał zlikwidowanie około 50 grobów, głównie Ewangelików, aby uzyskać wystarczająco dużo miejsca na doroczną procesję Bożego Ciała.

Cmentarz założono na planie prostokąta z krzyżującymi się pośrodku alejami i rzędem murowanych grobowców głębinowych po zachodniej stronie. Właściciele tychże grobowców zobowiązani byli do budowy i utrzymania muru, który pierwotnie otaczał cmentarz.

Nekropolia znajduje się na obrzeżach wsi, tuż za ruiną kościoła ewangelickiego. Na cmentarzu zachowane są nagrobki dawnych mieszkańców Gostkowa i okolicznych wsi. Oprócz wartości historycznych przedstawiają szeroki wachlarz treści i form obecnych w sztuce sepulkralnej XVIII-XX w.

Od stycznia 2016r. cmentarz znajduje się pod opieką Fundacji Anna w Gostkowie. Systematycznie prowadzone są prace renowacyjno-porządkowe z udziałem wolontariuszy i kamieniarzy z całej Polski. Na terenie cmentarza w „uratowanej” kaplicy powstało muzeum w którym znalazły swoje miejsce ręcznie malowane porcelanowe tabliczki nagrobne w kształcie medalionów i artefakty odnalezione podczas prac porządkowych na cmentarzu. Cmentarz jest otwarty.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Angelika Babula.

Rodzaj: cmentarz ewangelicki