Teatr Letni - Zabytek.pl

Teatr Letni

Ciechocinek, Mikołaja Kopernika 3

woj. kujawsko-pomorskie, pow. aleksandrowski, gm. Ciechocinek

Rzadki przykład budownictwa teatralnego w stylu „szwajcarskim” związanego z uzdrowiskiem.

Posiada także wartości historyczne.

Historia

Teatr wzniesiono w roku 1890 według projektu Adolfa Schimmelpfenniga. Był to obiekt drewniany z 6 lożami, przewidziany na 240 miejsc. Rozbudowany w 1901 roku, kiedy dodano dwie dodatkowe loże, balkon oraz rozbudowano (murowaną) część mieszczącą scenę i zaplecze. W teatrze w Ciechocinku występowali gościnnie znakomici aktorzy i wykonawcy, przede wszystkim ze sceny warszawskiej (m.in. Juliusz Osterwa, Stefan Jaracz, Mieczysław Fogg, Wiktoria Kawecka, Mira Zimińska). W 1969 roku ze względu na zły stan techniczny, budynek teatru został zamknięty. Po pracach remontowych został ponownie otwarty w 1998 roku.

Opis

Obiekt złożony jest z dwóch części: drewnianej widowni przylegajacej do murowanej części scenicznej z zapleczem. Widownia jednokondygnacyjna na planie kwadratu, z gankiem przed wejściem głównym o strony zachodniej i podcieniami przy ścianach bocznych. Więźba dachowa krokwiowo-jętkowa. Dach wielopołaciowy jest kryty blachą. Część sceniczna wyższa, kryta dachem namiotowym. Do niej przylegają dobudowane: od strony wschodniej, niższe dwukondygnacyjne zaplecze, oraz od strony północnej i południowej parterowe przybudówki. Stolarka budowlana w starszej części (widowni) z bogatą dekoracją snycerską.

Zabytek dostępny dla zwiedzających.

Oprac. Adam Paczuski, NID OT w Toruniu, 07.11.2014 r.