kościół parafialny pw. Matki Bożej Bolesnej - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Matki Bożej Bolesnej

kościół przełom XVIII/XIX w. Chróstnik

Chróstnik, 86

woj. dolnośląskie, pow. lubiński, gm. Lubin

Kościół parafialny w Chróstniku stanowi przykład wiejskiej, skromnej, sakralnej budowli nowożytnej.

Historia

Kościół w Chróstniku (do 1945 r. - Brauchitschdorf) jako ecclesia in Bruchaczdorf wymieniono w regestrze dziesięcin Galharda de Ceceribus w 1335 roku. W 1524 r. został przejęty przez gminę ewangelicką. W 1711 r. kościół został spalony, a w 1715 r. odbudowany z wykorzystaniem fragmentów budowli wcześniejszej. Świątynia ponownie została spalona w 1849 roku. Obecny wygląd jest rezultatem odbudowy z lat 1849-1853. Zniszczony w 1945 roku. Prace remontowe w kościele prowadzone były w latach 1961-1962, w 1984 r. i 1997 roku.

Opis

Założenie kościoła parafialnego z cmentarzem otoczonym kamiennym murem znajduje się w centrum wsi, po pn. stronie drogi wiejskiej. Kościół orientowany, murowany, jednonawowy, o zwartej bryle, bez wydzielonego prezbiterium, w całości nakryty sklepieniem kolebkowym z lunetami, z czworoboczną, przechodzącą w ośmiobok wieżą od zachodu. W kościele zachowane nagrobki Brauchitschów z XVI wieku.

Zabytek dostępny. Informacje o porządku nabożeństw na stronie internetowej parafii: www.parafiachrostnik.pl.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 12-10-2015 r.