kościół pw. św. Jadwigi - Zabytek.pl

kościół pw. św. Jadwigi

kościół XV w. Chrośnica

Chrośnica

woj. dolnośląskie, pow. jeleniogórski, gm. Jeżów Sudecki

Gotycki kościół otoczony murem z bramą.

Opis

Chrośnica jest położona 15 km na pn. od Jeleniej Góry, kościół pw. św. Jadwigi Śląskiej, wraz z otaczającym go cmentarzem, znajduje się w centrum wsi na stoku wzniesienia. Kościół wzmiankowany po raz pierwszy w 1399 r. Obecny wniesiony na pocz. XVI w. Zakrystia dobudowana do prezbiterium w XVII w. Stalowa nawa nakryta stropem drewnianym. W jej ścianie pd. ostrołukowy gotycki portal z piaskowca. Prezbiterium na rzucie zbliżonym do kwadratu, nakryte sklepieniem krzyżowo-żebrowym, bez żeber i wsporników. We wsch. ścianie prezbiterium kamienne sakramentarium zamykane kutą kratą. Przy nim od pn. dostawiona w XVII w. zakrystia. Do nawy od zach. dostawiona jest wieża wzniesiona na planie kwadratu, zwieńczona smukłym drewnianym hełmem iglicowym. W dolnej kondygnacji wieży zachowane relikty sklepionej kaplicy, połączonej z nawą dwoma portalami. Na skromne wyposażenie kościoła składają się: barokowy rzeźbiony ołtarz główny z 1730 r.; ambona z poł. XVIII w. z ludowymi rzeźbami ewangelistów; gotycka kielichowa chrzcielnica z drewnianą pokrywą z pocz. XVII w. W ścianie wieży trzy krzyże pokutne. Kościół otacza dawny cmentarz, założony w XIV w., obecnie nieużytkowany, objęty osobnym wpisem do rejestru zabytków. Otacza go kamienny oskarpowany warowny mur cmentarny z bramą.

Kościół zazwyczaj zamknięty.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 01.04.2015