kościół parafialny pw. św. Małgorzaty - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Małgorzaty

kościół 1776 r. Chojna

Chojna

woj. wielkopolskie, pow. wągrowiecki, gm. Gołańcz - obszar wiejski

Kościół parafialny pw. św. Małgorzaty zbudowany w XVIII wieku jest przykładem.

Historia

Chojna to niewielka wieś w gm. Gołańcz, ok. 20 km na pn. od Wągrowca. Parafia św. Małgorzaty w Chojnie istnieje od ok. 1364 roku, powstała poprzez odłączenie od parafii kcyńskiejDo XVIII w. właścicielami wsi byli Smoguleccy ze Smogulca, od XVIII do połowy XIX w. właścicielami byli Mielżyńscy. Następnie w wyniku małżeństwa Chojna weszła w posiadanie Czapskich. Od 1861 r. była własnością Bogdana Hutten-Czapskiego i weszła w skład ordynacji smoguleckiej. Pierwszy kościół drewniany został zbudowany przez cystersów z Łekna i był bliźniaczo podobny do kościoła w Tarnowie Pałuckim. Obecny kościół zbudowany został w 1776 roku z fundacji starosty wałeckiego Macieja Mielżyńskiego, przy pomocy miejscowego proboszcza ks. Wawrzyńca Frauza. Remontowany w 1836 (zbudowano szkieletową, oszalowana zakrystię) i w 1894 r. (odnowiono wnętrze i wypełniono konstrukcję szkieletową elewacji cegłą). W latach 1974 - 76 nastąpiła zmiana wystroju wnętrza, położono boazerię. Kolejny remont miał miejsce w latach 2000-03, wymieniono wówczas wszystkie elementy szkieletu i jego ceglane wypełnienie, rozebrano stara zakrystię i wzniesiono nową większą, wynicowana podmurówkę cegłą klinkierową.

Opis

Kościół św. Małgorzaty w Chojnie usytuowany jest w środkowej części wsi, na wyraźnym wzniesieniu, po zachodniej stronie drogi wiejskiej. Jest to świątynia szachulcowa, jednonawowa, o zdwojonej konstrukcji ścian: zrębowej od wewnątrz i słupowo-ramowej, wypełnionej cegłą od zewnątrz. Elewacje z odsłoniętym szkieletem wypełnione są cegłą, wieża i szczyt zachodni są oszalowane. Nad fasadą zachodnią wznosi się wieża konstrukcji słupowej, zwieńczona czworobocznym dachem piramidalnym. Prezbiterium jest węższe od nawy, zamknięte poligonalnie, przy nim od północy znajduje się zakrystia. Nawa i prezbiterium są równej wysokości ale przykryte dachem dwukalenicowym, dwuspadowym, krytym dachówką. We wnętrzu ściany pokryte współczesną boazerią. Otwór tęczowy zamknięty trapezoidalnie z belką tęczową z krucyfiksem z XVIII w. Empora chóru muzycznego wsparta na dwóch słupach z nieznacznie wysuniętym parapetem w części środkowej. Ołtarz główny późnobarokowy z 1 poł. XVIII w. przeniesiony został do Chojny w 1863 r. z kościoła pobernardyńskiego w Gołańczy Na uwagę zasługuje prawy ołtarz boczny w stylu regencji z 1 poł. XVIII w. z obrazem św. Malgorzaty z 1723 r. i herbem Nałęcz z inicjałami wojskiego wschowskiego Piotra Raczyńskiego. Ambona i chrzcielnica barokowe z XVIII w. Po północnej stronie kościoła stoi wysoka dzwonnica metalowa, kryta daszkiem dwuspadowym. W styczniu 1952 r. zawisły na niej dwa dzwony: mały „Ave Maria” - używany o wadze 80 kg i średni „Małgorzata” - o wadze 150 kg, odlany na zamówienie w Przemyślu.

Dostęp ograniczony, w niedzielę: 8.30, 11.00, w święta zniesione: 10.00, 17.30, w dni powszednie 17.30 (latem), 16.30 (zimą).

oprac. Beata Marzęta, NID OT Poznań, 24.11.2015 r.