kościół filialny pw. św. Idziego - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Idziego

kościół 1666 r. Chełstów

Chełstów, 44

woj. dolnośląskie, pow. oleśnicki, gm. Twardogóra - obszar wiejski

Kościół stanowi przykład drewnianego kościoła o konstrukcji zrębowej.

Historia

Proboszcz kościoła został wymieniony po raz pierwszy w 1376 roku. Obecny kościół wzniesiony ok. 1695 r., na miejscu wcześniejszego, również drewnianego. W 1922 r. wymurowano wysoką, ceglaną podmurówkę. Obiekt był remontowany w latach 1956-1957 i 1975 r., gdy we wnętrzu położono boazerię.

Opis

Kościół został wzniesiony w konstrukcji zrębowej, oszalowany deskami, na ceglanej podmurówce. Jednonawowy, z węższym prezbiterium zamkniętym trójbocznie, do którego przylega od pn. zakrystią z lożą kolatorską na piętrze. Od zach. znajduje się kwadratowa wieża o konstrukcji ryglowej, poprzedzona parterową kruchtą. Dachy są kryte gontem. Ołtarz główny z ok. 1700 r. z rzeźbą św. Idziego. Na konsolach w prezbiterium gotyckie rzeźby św. Jadwigi i Idziego (?). Pozostałe barokowe wyposażenie zostało przeniesione z kościoła ewangelickiego w Twardogórze.

Dostęp do zabytku ograniczony.

oprac. Grzegorz Grajewski, OT NID we Wrocławiu, 3-12-2014 r.