cmentarz parafialny - Zabytek.pl

cmentarz parafialny

cmentarz rzymskokatolicki 1887 r. Chełmża

Chełmża, Chełmińska 27a

woj. kujawsko-pomorskie, pow. toruński, gm. Chełmża (gm. miejska)

Wyjątkowy - ze względu na walory krajobrazowe oraz różnorodność stylistyczną i wartość artystyczną nagrobków - przykład założenia sepulkralnego w regionie.

Cmentarz został założony w 1887 roku.

Opis

Cmentarz usytuowany na wzniesieniu w północno-zachodniej części miasta, przy ulicy Chełmińskiej. Założony na planie zbliżonym do prostokąta, z dłuższą osią wyznaczającą kierunek północ-południe. Podzielony na 5 kwater. Ogrodzony murem w części wschodniej i (częściowo) północnej, pozostała część ogrodzona siatką. Dwa wejścia: jedno w narożniku południowo-wschodnim, drugie - główne - w części środkowej muru wschodniego. Podział na kwatery wyznaczają alejki przecinające się pod kątem prostym. Mogiły lokowane w układzie rzędowym, orientowane, jedynie w części południowej rozmieszczone na osi północ-południe. Najstarszą część cmentarza stanowi teren wokół środkowej alei głównej, na osi północ-południe. Na terenie cmentarza, po stronie wschodniej, znajduje się Mauzoleum Zawiszów Czarnych - wybudowane w 1879 roku, o formach neorenesansowych. Centralne miejsce na cmentarzu zajmuje ośmioboczna kaplica grobowa rodziny von Kalksteinów, właścicieli majątku w Pluskowęsach, z 2. połowy XIX wieku. Na cmentarzu zachował się starodrzew wokół murów. Aleję główną porastają jesiony, aleję boczną - lipy. Obiekt nadal pełni funkcje sepulkralną.

Zabytek dostępny dla zwiedzających (własność parafii). Kaplice grobowe dostępne z zewnątrz.

Oprac. Kamila Witkowska, OT NID w Toruniu, 16.09.2014 r.