spichlerz - Zabytek.pl

spichlerz

budynek użyteczności publicznej pocz. XIX w. Chełmno

Chełmno, Podmurna 7

woj. kujawsko-pomorskie, pow. chełmiński, gm. Chełmno (gm. miejska)

Spichlerz jest obecnie jednym z lepiej zachowanych tego typu budynków, w konstrukcji ryglowej nie tylko w Chełmnie, ale również w regionie.

Był jednym z najdłużej pełniących pierwotne funkcje i pozostający w niezmienionej formie. Pomimo współczesnej adaptacji na cele hotelowo-gastronomiczne, nie zatracił w pełni swoich pierwotnych walorów.

Historia

Pierwsze wzmianki o spichrzu datowane są na 1797 rok. Nieustannie służył jako magazyn- jeszcze do końca XX w. wykorzystywany był jako pakamera dla lokalnych PSS-ów. Później przeszedł w ręce prywatne. Stan budynku w tym czasie wymagał pilnych prac konserwatorskich - liczne ubytki dachówki, zacieki i podciąganie kapilarne wody spowodowały m.in. zagrzybienie pomieszczeń i niszczenie drewnianej konstrukcji ścian. W 2008 r. właściciel spichrza otrzymał dotacje na odgrzybienie drewnianej konstrukcji i wypełnienie jej cegłą oraz nowe pokrycie dachu. Inwestor zaadaptował zabytek na cele hotelowo-gastronomiczne.

Opis

Usytuowany w centrum starego miasta Chełmna, w granicach murów obronnych, 80 m na południe od Bramy Grudziądzkiej. Od wschodu graniczy z Chełmińskim Parkiem Pamięci i Tolerancji im. Ludwika Rydygiera.

Wzniesiony na planie prostokąta, pokryty dachem dwuspadowym z ceramiczną dachówką „esówką”. Konstrukcja dwukondygnacyjna z poddaszem użytkowym, szkieletowa, wypełniona cegłą ceramiczną (paloną, pełną), oparta jest na kamiennym fundamencie. Od frontu układ słupów, rygli i zastrzałów jest rytmiczny. Bezpośrednio pod kalenicą dachu znajduje się wystawka dźwigowa, osłonięta siodłowym daszkiem.

Zmieniono pierwotny układ otworów okiennych i drzwiowych, co wiązało się z koniecznością adaptacji obiektu na cele hotelowe. Przedtem, od frontu ulokowane były wyłącznie dwa otwory drzwiowe (w drugiej kondygnacji i poddaszu). Podobnie konieczne było dodatkowe doświetlenie ścian bocznych oraz poddasza - lukarny. Wtórnie wstawiono systemy kominowe, których szczyty wystają ponad połacie dachu. Nowa adaptacja wnętrza sprawiła, iż przestano wykorzystywać je jako magazyny. Niemniej, w dużej mierze pozostała czytelna konstrukcja słupów z zastrzałami, podtrzymująca beki stropowe poszczególnych kondygnacji.

Zabytek dostępny. Obecnie mieści się w nim restauracja i pensjonat „Stary Spichrz”

Oprac. Mateusz Załuska, OT NID w Toruniu, 08-12-2015 r.