kapliczka - Zabytek.pl

kapliczka

architektura sakralna XIX w. Brzeźnica

Brzeźnica

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Biała - obszar wiejski

Wybudowana w 1850 roku, stanowi cenne świadectwo minionej epoki. Wzbogaca lokalny krajobraz.

Historia

Wiejska kapliczka - dzwonnica pod wezwaniem świętego Jana Nepomucena zbudowana została w 1850 r., o czym świadczy data umieszczona na elewacji. Kaplica jest głównym obiektem sakralnym w Brzeźnicy, należącej do parafii Nawiedzenia NMP w odległym o 3 km Łączniku. W 2002 r. przeprowadzono remont zabytku.

Opis

Kapliczka usytuowana jest pośrodku miejscowości, od północy graniczy z zabudowaniami gospodarczymi posesji nr 33. Wolnostojąca, zwrócona frontem w stronę południową. Murowana, otynkowana. Wzniesiona na planie prostokąta. Od strony zachodniej znajduje się niewielka dobudówka z niszą, a w niej figura NMP. Nad główną częścią kapliczki wznosi się wtopiona w jej bryłę wysoka, dwukondygnacyjna wieża o przekroju prostokąta, zakończona trójkątnymi szczytami. Wieża oraz tylna część kaplicy nakryte są dachami dwuspadowymi,  pokrytymi dachówką ceramiczną - karpiówką. Elewacja frontowa jest niesymetryczna. Wejście do kapliczki znajduje się po prawej stronie i jest zamknięte łukiem pełnym. W wejściu drzwi jednoskrzydłowe, drewniane, częściowo przeszklone. Pomiędzy drzwiami a wnęką przybudówki znajduje się tablica upamiętniającą poległych w czasie I i II wojny światowej. Powyżej otworu drzwiowego znajduje się wydatny gzyms, nakryty niewielkim daszkiem z blachy, ponad którym w przedniej części kaplicy wznosi się bryła wieży, a w tylnej – dach. W pierwszej kondygnacji wieży od strony zachodniej i południowej umieszczono zamknięte łukiem i obwiedzione opaską niewielkie nisze. W niszy od strony frontu umieszczono figurę Maryi. Jedynie od strony wschodniej umieszczono półkoliście zamknięty otwór okienny. Większe otwory okienne znajdują się na drugiej kondygnacji wieży, od strony zachodniej, południowej i wschodniej, na tym poziomie zawieszony jest dzwon.

Pomieszczenia kapliczki nakryte są sklepieniami żaglastymi. Do wyposażenia należą: obraz olejny o tradycjach ludowych, przedstawiający św. Jana Nepomucena, oleodruki, gipsowa figura przedstawiająca Chrystusa Zmartwychwstałego i niewielki metalowy krucyfiks.

Zabytek ogólnodostępny.

Oprac. Magdalena Urbaniak, OT NID w Opolu, 23.08.2017 r.