kaplica grobowa rodziny Marylskich - Zabytek.pl

kaplica grobowa rodziny Marylskich

kaplica 2. poł. XIX w. Brwinów

Brwinów

woj. mazowieckie, pow. pruszkowski, gm. Brwinów - miasto

Kaplica na brwinowskim cmentarzu jest jednym z nielicznych drewnianych sakralnych zabytków na Mazowszu i najstarszym zabytkowym budynkiem w Brwinowie.

Historia

Kaplica zbudowana została prawdopodobnie na przełomie XVIII i XIX w. i pełniła początkowo funkcję kaplicy dworskiej rodziny Marylskich w ich majątku w Książenicach pod Grodziskiem Mazowieckim. W 1857 r. z inicjatywy ówczesnego dziedzica Książenic Eustachego Marylskiego została przeniesiona na teren cmentarza parafialnego jako rodzinna kaplica grobowa. Budynek postawiono na grobie ojca Eustachego – Piotra Marylskiego, oficera Wojska Polskiego z okresu insurekcji kościuszkowskiej i radcy Stanu Księstwa Warszawskiego, zmarłego w 1829 r.

Pochowani w podziemiach brwinowskiej kaplicy członkowie rodziny upamiętnieni są na epitafiach znajdujących się we wnętrzu. Spoczywa tu m.in. Eustachy Marylski – znajomy Fryderyka Chopina, który mieszkał w Warszawie na pensji u rodziców kompozytora – oraz Antoni, który niemal całe życie poświęcił na rozbudowę zakładu w Laskach i przez wiele lat był prezesem Towarzystwa Opieki nad Ociemniałymi.

Opis

Budynek w niezmienionej formie przetrwał do czasów współczesnych i nadal pełni rolę mauzoleum rodziny Marylskich. Jest usytuowany w centralnej części cmentarza parafialnego. Budynek został wpisany do rejestru zabytków w 1988 r.

W 2015 r. zaczęto prowadzić prace konserwatorskie o charakterze interwencyjnym, dzięki którym została zahamowana postępująca degradacja obiektu. Udało się m.in. wykonać wentylację budynku i opaskę żwirowo-kamienną wokół kaplicy, a także zabezpieczyć budynek przed grzybami, pleśnią i owadami. W następnym etapie wykonano konserwację ścian, rekonstrukcję podłogi, suszenie i izolację frontu kaplicy po jego odkopaniu. Oprócz gminy współpracującej z konserwatorem zabytków, w prace renowacyjne od początku zaangażowane było brwinowskie Towarzystwo Opieki nad Zabytkami.

Oprac. Agnieszka Bielecka-Gawlińska

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Agnieszka Bielecka-Gawlińska.