grodzisko X – XI w. Brudzeń Duży

Brudzeń Duży

woj. mazowieckie, pow. płocki, gm. Brudzeń Duży

Grodzisko w Brudzeniu Dużym to jedno z lepiej zachowanych grodzisk pierścieniowatych z okresu wczesnego średniowiecza na Mazowszu.

Jest częścią nie przekształconego krajobrazu kulturowego.

Usytuowanie i opis

Grodzisko znajduje się w lesie w odległości ok. kilometra na wschód od południowego krańca wsi. Położone jest na krawędzi wysokiego i bardzo stromego wzniesienia u zbiegu doliny Skrwy i jej bezimiennego dopływu.

Trójkątny kształt grodziska w Brudzeniu jest wynikiem dostosowania do ukształtowania terenu. Wymiary obiektu wynoszą 125 x 90 m w najszerszym miejscu. Podwójna linia wałów od strony zachodniej odgradza majdan od reszty wysoczyzny. Wał wewnętrzny ma wysokość do 6m i ok. 20 m szerokości u podstawy. Zewnętrzny, położony ok. 35 m dalej, jest bardziej rozmyty. Jego obecna wysokość to ok. 1,5m przy ok. 15 m szerokości. Lejowate zagłębienie i nasyp na wschodnim krańcu stanowiska powstały najprawdopodobniej w czasie I wojny światowej. Cały teren stanowiska porośnięty jest lasem.

Położone jest na terenie Brudzeńskiego Parku Krajobrazowego w północnej części pieszego szlaku turystycznego im. Bolesława Krzywoustego biegnącego z Płocka do Sierpca (szlak czerwony).

Historia

Wyróżniono dwie fazy funkcjonowania stanowiska we wczesnym średniowieczu datowane na VIII i X - XI w.

Stan i wyniki badań

Grodzisko w Brudzeniu Dużym znane było już w XIX w. Badania inwentaryzacyjne i weryfikacyjne grodziska przeprowadzono w roku 1957. Sondażowe badania wykopaliskowe pod kierownictwem Wojciecha Szymańskiego odbyły się dziesięć lat później. W 1982 r. stanowisko zostało zarejestrowane w trakcie badań powierzchniowych Archeologicznego Zdjęcia Polski.

Wykopy badawcze otwarto u podnóża wału wewnętrznego i na majdanie. Słabo czytelne ślady zasiedlenia odkryto jedynie w bezpośrednim sąsiedztwie wału. Odsłonięto tu bruk z kamieni polnych zachowany na powierzchni ok. 3 m² oraz pojedyncze fragmenty naczyń glinianych ze starszej fazy funkcjonowania grodu. W części północnej, przy obniżeniu interpretowanym przez Wojciecha Szymańskiego jako pozostałość dawnego przejścia bramnego, odsłonięto warstwę kulturową powstałą w trakcie funkcjonowania obiektu, zawierająca fragmenty naczyń glinianych z X - XI w.

Oprac. Agnieszka Oniszczuk, OT NID w Warszawie, 10.10.2014 r.