kapliczka - Zabytek.pl

kapliczka

architektura sakralna XIX w. Brożec

Brożec

woj. opolskie, pow. krapkowicki, gm. Walce

Zbudowana na pocz.XX w.na rozstaju dróg stanowi charakterystyczny element układu ruralistycznego wsi i przykład tradycyjnej pobożności wiejskiej.

Historia

Wieś o wzmiankowana w dokumencie z 1282 r. pod nazwą Brosez, w 1383 r. Broschicz, w 1534 r. Broschez i Broschic. Pierwotnie stanowiła dobra zakonne klasztoru Norbertanek z Czarnowąsów i prawdopodobnie z ich inicjatywy powstała we wsi parafia. W końcu XVI wieku część dóbr klasztornych weszła w skład majoratu głogóweckiego Oppersdorfów.

Nieznany jest dokładny czas powstania kapliczki. Analiza zastosowanych form architektonicznych pozwala datować ten obiekt na pierwszą ćwierć XX wieku. Na skutek niekorzystnych zabiegów budowlanych kapliczka została pozbawiona niszy znajdującej się tuż nad wejściem do kapliczki. Pierwotnie we wnętrzu mieściła się drewniana, ludowa figura św. Jana Chrzciciela, która znajduje się obecnie w kościele parafialnym.

Opis

Usytuowana w centralnej części miejscowości w rozwidleniu dróg, w płn.-wsch. części wsi. Kapliczka XX – wieczna, przydrożna, zwrócona frontem ku drodze, jednoprzestrzenna. Murowana z cegły, otynkowana, prostokątna, nakryta dachem dwuspadowym. Kapliczka nie posiada cech stylowych. Ściana frontowa z wejściem zamkniętym łukiem odcinkowym i wypełnionym drewnianymi, jednoskrzydłowymi drzwiami z prześwitem w górnej części. Na kalenicy dachu umieszczono żelazny, trójlistny krzyż. Pozostałe elewacje bez otworów. Wnętrze jednoprzestrzenne, sklepienie odcinkowe.

Oprac. Magdalena Urbaniak-Leśniak, OT NID w Opolu, 03.04.2018 r.

Rodzaj: architektura sakralna